2011-02-09

Sierra Nevada Celebration Ale

En återkommande öl till: Celebration Ale är Sierra Nevadas vinteröl, en amerikansk IPA bryggd med de första humlekottarna som skördas för säsongen. Att notera är att det är ”färsk” humle i hela kottar, inte ”våt”, de har alltså torkats, men inte så mycket mer. Alkoholhalten ligger på 6,8%. Även om det är årtal på flaskan ändras inte receptet.

Tidigare har jag druckit den färsk 2008 och gav den då maffiga 4,45 poäng och sedan en 2008 lagrad flaska i höstas (länk) då den fick mer blygsamma 3,15. Samt en annan två år gammal flaska våren 2009, då den fick omdömet ”Den är idag inte otäck men inte heller speciellt god”.

Men nu är det 2011 och jag dricker en flaska märkt 2010!

Doften fullkomligt skriker ”amerikansk humle” med tydliga toner av grapefruktskal, apelsinskal, ananas, en fin beska utan några överdrifter, en liten liten aning vitlök, knäck och grovt knäckebröd. Det är balanserat, välgjort och mycket prydligt gjort.

Färgen är mörk bärnsten-guld, vätskan är klar och det två fingrar höga skummet är varmvitt. Ser ut att bli lite skumrester på glaset också .

Smaken är mycket uppfriskande bitter med en rejäl humlighet som inte blir tung, den är närmast mer syrligt bitter än bittert syrlig, om någon förstår vad jag menar. En snygg sötma dyker upp med toner av grapefruktjuice, apelsiner, aprikoser, lite kryddiga toner av ingefära och körvel. Eftersmaken har en växande beska av det fruktigare slaget, lite apelsin-toner och en knäckig maltighet. Den snygga beskan räcker en bra stund.

Kolsyran är frisk utan att bli vass, de många små bubblorna är friska. Vätskan är aningen kladdig och mjuk.

Alltså, det här är en härlig öl. Fast jag misstänker att jag skulle trötta på den om den fanns hela året, den är väldigt rakt på: Det finns mycket smaker, men de kommer fram direkt och – trots det höga betyg den kommer att få – saknar en del djup som andra amerikansk IPA-öl har.

Betyg: 4,15. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva lansering februari 2011 (lagerstatus). Pris: 27:90 för 350 ml. Bäst före: 5/10/11.

3 kommentarer:

 1. Vitlök?? Kört glasen i diskmaskinen igen?

  SvaraRadera
 2. Diskmaskin: Ja. Men jag tror inte att det var en källa till vitlöken den här gången.

  SvaraRadera
 3. Vad säger ni som vet lite bättre, är detta en ren IPA eller ligger den mellan IPA och DIPA? Tyckte att den hade mkt tyngd trots sin fruktiga humle och en oljig/alkoholig munkänsla som jag brukar förknippa med DIPA.

  Det kanske är som med bilar, de bir större och tuffare för varje år. T.ex en VW Polo är idag lika stor som en Golf var för 10 år sedan ;-)

  SvaraRadera