2011-02-01

Slottskällan Nelson

När jag för en (längre) tid sedan ryktesvägen hörde talas om Nelson från Gamla Slottskällans Bryggeri så blev jag helt övertygad om att det var en engelsk IPA. Det låter verkligen som en IPA! Men det är det inte, det är en välhumlad modern ljus lager med 100% Nya Zeeländsk Nelson Sauvin-humle.

Den här ölen (alkoholhalt 4,5%) är egentligen bryggd för den finska marknaden (alkoholhalt 4,5%!), men jag har ändå lyckats få tag i ett par flaskor. Tack tack!

Doften är frisk och humlig med en snygg beska. Lite syrliga toner som får mig att tänka på torrt vitt vin. Lite kryddiga toner, gräs och krusbär.

Färgen är guld (14 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är varmvitt och kompakt. Det sjunker rätt snabbt och lämnar lite skumrester på glaset.

Smaken är först rätt lätt, men sen dyker humlen upp. Jag noterar lite karamellmalt, men den här ölen handlar klart om humlen. Beskan, däremot, är ganska lätt även för stilen. Toner av mogna äpplen och krusbär och en dammighet som jag faktiskt gillar. Aningar av torrt vitt vin och mineraler. Eftersmaken är frisk och mjuk med lite lätta syrliga-jordiga toner (hussmak?).

Kolsyran är medelstark, små bubblor. Vätskan är medelmjuk.

En mycket frisk och lättdrucken öl med en intressant och ovanlig humlesmak. Skulle vara trevligt om den kom hit någon gång.

Betyg: 3,95. Tillgänglighet / pris: Gåva. Bäst före: 110720.

5 kommentarer:

 1. Den ska väl lanseras på svenska marknaden nu också, det är väl därför vi börjar få lite smakprover av den :)

  SvaraRadera
 2. Hoppas att de behåller den väldigt lagoma alkoholhalten då.

  SvaraRadera
 3. Jag ska till Slottskällans imorgon, jag ska försöka komma ihåg att fråga om det då.

  SvaraRadera
 4. Den ska komma i Sverige oxå. med samma alkoholhalt.

  SvaraRadera
 5. Jag frågade på Slottskällan tidigare ikväll och de sa precis samma som Jonas, det görs inga ändringar alls när den lanseras i Sverige. Riktigt trevlig lager för övrigt :)

  SvaraRadera