2011-02-25

Epic Thornbridge Stout

Månadens andra öl från Nyzeeländska Epic Brewing Company är en engelsk stout på 6,8% som de bryggt tillsammans med bryggaren från engelska Thornbridge Brewery: Epic Thornbridge Stout. De kallar den själva för ”Vintage Ale 2010” på etiketten, så jag antar att den går att lagra ett tag.

Doften är gräddig och rostad med vissa humliga och milt beska toner. Kaffe, hasselnötter, mörk choklad och aningar av kryddor som kryddpeppar och muskot. Torra toner av starkvin, cocktailbär och lite ren alkohol i bakgrunden. Den luktar lite som en mix av en stout och dess storebror Russian Imperial Stout.

Färgen är svart med en mycket mörkt brun kant (95 EBC), vätskan är klar. Det vackert varmbruna skummet är först fyra fingrar högt, det sjunker långsamt ner utan att lämna så mycket rester på glaset och avslutas i en tunt lock på ölet.

Smaken är halvsöt, maltig och full av eleganta mjuka smaker. Milt kaffe, rostad malt, en lätt syrlig spannmålsaktig smak, havrekakor, kakao, gröt och en mild beska med ytterst försiktiga citrustoner. Eftersmaken är halvtorr med massor av rostade toner, lite sälta och kaffe-karameller. Avslutningen är torr med en långsamt växande beska och choklad.

Kolsyran är medelstark, de lätta bubblorna små. Vätskan är relativt lätt.

En mycket behaglig öl med en intressant twist: Jag skulle nog klassificera den som 70% engelsk stout och 30% amerikansk stout om den möjligheten hade funnits. Mitt största problem med den här är att den borde vara kraftigare i kropp och smak för sina 6,8%: Hade jag blindprovat den hade jag gissat på strax över 5%. Bra, men hade kunnat ge mer!

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva tillfälliga sortiment februari 2011 (lagerstatus). Pris: 37:50 för 500 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 07.12.11 (gick i princip bara att läsa på en tom flaska).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar