2009-02-18

Fuller's Brewer's Reserve

Ett av bröderna Alströms (grundare av Beer Advocate) valspråk var en gång "Less geekin', more drinkin'!". Och nu var det ett bra tag sedan jag recenserade en öl. Hm, det är -7℃ ute. Har jag någon Winter Warmer hemma? Dags att rota igenom skafferiet!

Jomen titta här, en Brewer's Reserve No. 1 Oak Aged Ale från Fuller's. Inte exakt rätt stil, men den får duga. Mycket säljsnack på den lyxiga kartongen i alla fall: Det är en strong ale som lagrats på whiskeyfat i 500 dagar och sedan efterjästs på flaskan. På flaskan står att det här är nummer 18.811, men jag kan inte utläsa hur många flaskor som tillverkats. Jaja, 7,7% borde om inte annat värma upp...

Färgen är djupt bärnsten-brun. Det först höga skummet sjunker snart ner till ett varm-beige tjockt lock. Inga skumrester på glaset. Vätskan är klar.

Doften är torr, frisk och förvånade humle-kraftig. Det finns en mild sötma och en ton av rök och toffee. Mycket elegant.

Smaken är... Den är en väldigt fin strong ale/old ale, men i början av smaken har den en lite udda torr salt-rökig smak som jag tycker stör. Annars finns det en hel del av såväl mjukt söt malt som fruktig-bitter humle, mer bitter än väntat faktiskt. Detta kompletteras av en intressant syrlig smak som får mig att tänka på medvetet infekterade öl i belgisk-amerikansk stil. Eftersmaken är torr och maltig med smak av körsbär, lite alkohol och fruktkarameller. Avslutningen är milt syrlig.

Kolsyran är medelstark, bubblorna är friska och mycket små. Vätskan gör mig lite besviken, den är inte alls så krämig som maltigheten och alkoholen borde gjort den. Snarare gränsar den till vattnig.

En av de mest intressanta fatlagrade öl jag druckit. Inte alls som den söt-rökiga sörja som Innis & Gunn-ölen brukar vara. Jag gissar att det beror på den mycket långa (1½ år) tiden i faten som startat en lättare och kontrollerad infektion i ölen och därmed gjort den mindre tung. Inte pjåkigt alls, men inte heller något jag skulle köpa igen inte minst med tanke på priset.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Tillfällig nyhet november 2008. Just nu finns det 7 flaskor i butikerna (vilket lika gärna kan vara räknefel). Pris: 59:00 för 500 ml.

4 kommentarer:

 1. Tycker inte man kan jämföra Innis & Gunn med några andra whiskylagrade öl. Tycker mest dom är söta och sliskiga.

  -7? Det var -30 när jag åkte på jobbet idag. Antar att jag får lämna ölen och gå på whisky istället.

  Ska hålla mig till ämnet. Gav den 3.5 så vi är väl ganska överens om betyget iaf.

  SvaraRadera
 2. Den finns i ganska många exemplar på klompen.

  SvaraRadera
 3. Håller helt med god men inte särskilt prisvärd.

  SvaraRadera
 4. Jag gillar verkligen Innis&Gunns olika inkarnationer, men jag tyckte även att denna var spännande. Delade på en med min far på De Klomp i helgen och det var ju verkligen en intressant upplevelse. Jag tyckte att den var rätt kraftigt söt, med inslag av Portvin och sherry. Men mer om det när jag orkar recensera den :)

  SvaraRadera