2009-02-20

Chimay Blå 1999

Jag har idag gått omkring och känt mig sugen på något slags belgisk ale (det är inte ofta det händer). Och det första jag hittade i skafferiet var Chimay Blå (Grande Réserve) från Abbaye Notre Dame de Scourmont. Det är en belgisk stark mörk ale på 9% och just den här flaskan är bryggd 1999. Tio år gammal öl, kan det vara något? Bäst-före-datumet är 2005, men den rekommendeationen kan man nog strunta i.

Färgen är mycket mörkt rödbrun; vätskan är i stort sett klar även om det finns en ordentlig, aningen grynig jästfärllning i flaskan. Det fingertjocka skummet sjunker långsamt ner till ett tunt lager utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är söt, fruktig och aningen syrlig. Körsbär, hallonsylt, gräddkola. jord, jod, lite kryddor (kanel, ingefära, nejlikor) och en anstrykning av alkohol. Mycket komplex och aningen godisartad.

Smaken är fruktig och lite torr med lätta mineraltoner. Körsbär, körsbärssylt, hallonsylt, antydningar till jord och jod. En ganska stor, nästan syntetisk sötma. Det finns lite toner av smörkola och cederträ. Eftersmaken är tillbakahållen och mineralfylld med en mycket lätt syrlig jordighet, lite alkohol längst bak i munnen. Avslutningen har en ton av mjuk hallonkola.

Kolsyran är gätt stark nästan vass, men bubblorna försvinner ganska fort. Vätskan är relativt lätt, men samtidigt ganska skön i munnen.

Intressant med en så här gammal öl, men jag är inte helt säker på att den är på topp just nu, troligen var den bättre för något år sedan. Gott till: Kryddost.

Betyg: 4,2 (en flaska som var några månader fick betyget 4,35). Tillgänglighet: Tillfällig nyhet februari 2008. Jätteslut. Pris 37:20 för 330 ml.

4 kommentarer:

 1. Var på Bishops i Karlstad idag och såg att det fanns några flaskor kvar. Drack den i höstas och det var otroligt bra... vore intressant att testa en flaska runt 5 år dock. Har bara bara testat 9-10 år gammal samt färsk till 1 år gammal hittills...

  SvaraRadera
 2. Kul att se att du hamnar i Belgoträsket också. Kanske var den bättre för ett år sedan, själv är jag inte helt säker och sparar någon flaska ett tag till.

  SvaraRadera
 3. Sitter med två flaskor Blå 1999 i skafferiet som härstammar från en utförsäljning för något år sedan.

  Nu blir man ju lite sugen att knäcka en av dem...

  /Dan

  SvaraRadera
 4. Intressant, jag har också den här flaskan hemma. Jag har även, den vita, röda och blåa varianten. Hade tänkt göra en samlad provning någon dag. Nu blev man ju lite sugen ;)

  SvaraRadera