2009-02-17

Dags igen, Millingstorp

Dags att göra ett påpekande till en tidning igen:

Hej,

jag såg på nt.se din artikel "Östgötskt öl bort från hyllan".

Det är, utifrån artikeln, lätt att tro att ölsorterna bryggs på gårdsbryggeriet utanför Ödeshög. Någonting som företaget inte verkar ha någonting emot.

Sanningen är att gården odlar kornet till ölen och har tagit fram recepten för dem. Kornet fraktas dock till Tyskland där det bryggs hos Privatbrauerei Wittingen, 84 mil lastbilväg från Millingstorp. Vilket borde göra det till ett ännu mindre "närproducerat" öl än ett helt igenom tyskt öl.

vänligast,

Det kanske är bäst att förtydliga vad jag tycker: Millingstorps Gårdsbryggeri har en del trevliga lageröl i sitt sortiment, bland annat Det Starka Runölet som jag tycker är gott. Jag respekterar helt och fullt deras sätt att låta duktiga tyska bryggare göra öl av deras råvaror, och vill egentligen inte alls kritisera den driftiga familjen bakom företaget.


Men de försöker indirekt att få ölet att verka närproducerat på ett "gårdsbryggeri" som inte existerar. I tider när just "närproducerat" och "lokalodlat" blir allt tyngre försäljningsargument är det viktigt att det inte är oklart vad som görs var.

Senare tillägg: Samma mail har skickats till Sveriges Radio Östergötland angående artikeln "Inget Runöl på bolaget". Och Östgöta Correspondenten, fast deras text var lite mer neutral.

Ytterligare senare tillägg: Folkbladet hade faktiskt med att ölen bryggs i Wittingen. Den uppgiften fick de från Systembolagets Anitra Steen.

5 kommentarer:

 1. Linköpings Tidning /Kindaposten tycks ha gått i fällan: http://www.linkopingstidning.se/article/articleview/7489/1/2/

  SvaraRadera
 2. Johan: Jo, fast de skrev jag ju till redan i höstas. Har förresten inte fått något svar från någon än.

  SvaraRadera
 3. Har bryggeriet ens möjlighet att kontrollera att exakt DET korn Millingstorp levererar hamnar i Runölet?

  SvaraRadera
 4. Mats B: Frågan har varit uppe tidigare. Ingen har kunnat ge ett svar.

  SvaraRadera
 5. Jag anmälde MG till konsumentverket för ojuste marknadsföring för en dryg månad sedan. Imorse på väg till jobbet upptäckte jag att delar av min anmälan citerades i en notis i extra östergötland (jag hade inte kontaktat press eller över huvud taget någon annan än konsumentverket).

  Är man inte skyldig att ange produktionsland på flaskans etikett?

  SvaraRadera