2017-07-17

Gbg Soda India Pale Soda

För två år sedan skrev jag om den humlesmaksatta lemonaden Hopster Hopfenlimo (länk). Jag har inte sett den i någon butik varken före eller efter att jag fick de där två flaskorna skickade till mig. Men idén kändes lite för väl liggande i tiden (ledord: Craft Soda) för att någon annan inte skulle ta upp den igen.

Så nu i våras kom India Pale Soda från Gbg Soda in på Systembolagets alla butiker (330 ml kostar 19:90). Den är som namnet antyder ett försök att få till en IPA-liknande dryck utan alkohol. Den innehåller dessutom bara hälften av de kolhydrater som finns i vanlig läsk.

Men hur är den i glaset?

Den kallt ljusgula smågrumliga vätskan toppas av ett tjockt kompakt vitt skum som efter en kort stund försvinner iväg.

Doften är fruktigt söt med tydliga toner av modern humle: Citrusskal, ananas och blodgrape-godis.

Smaken är inledande söt med ganska försiktiga toner av amerikansk humle. Grapefrukt och apelsinskal. Det finns något slags underliggande ton av gammaldags fruktgodis. Kroppen lätt. Eftersmaken är mjuk med lite sötma, fruktkola citronjuice och blommiga humletoner.

Kolsyran är lite vass med stora långlivade bubblor, vätskan något kladdig.

Mmm… De kunde nog dragit på lite mer med humle i såväl smak som beska, det känns som en läsk-APA. Den påminner en del om andra alkoholfria öl men utan någon besvärande vörtighet. Och som läska betraktat är den god och ett välkommet tillskott i den alkoholfria hyllan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar