2017-07-22

Pühaste Sireen

Lika bra att raka av den andra ölen från estniska bryggeriet Pühaste som jag köpte på Finlandsfärjan: Sireen, en amber ale på 6 %. Den har humlats med Cascade, Centennial och Willamette och kryddats med Earl Grey-te och blåklintsblommor(!). Ölen är speciellt bryggd för Tallink Silja Line.

Färgen är mörkt bärnstensröd, vätskan är nästan klar. Det tre fingrar höga skummet är beige och luftigt, och det sjunker sakta lämnandes lite rester på glaset.

Doften är maltig med lätt rostade toner av fullkornsbröd, torkade blommor och dito citrusfrukter. Aningar av bananer och katrinplommon.

Smaken är mjuk och samtidigt komplex med karamellmalt, beska örter, stark apelsinjuice. katrinplommon och knäck. Medelstor kropp. Eftersmaken har tydligt het alkohol, sträv beska, fullkorns-lantbröd och gammalt kallt te. Slutet är kort och har smaker av beska örter och lite alkohol.

Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Inte så pjåkigt. Men den där sakta växande strävheten påminde mig alltför mycket om känslan att dricka en kopp te som stått och blivit kallt. Skulle jag noterat detta om jag inte vetat att ölen bryggts med Earl Grey? Kanske, kanske inte…

Heter det ”att raka av något” förresten? Känns lite konstigt. Nå, det får stå kvar.

Betyg: 3,27. Tillgänglighet: Köpt på Silja Symphony. Pris: 3:50 € för 330 ml. Bäst före: 28.03.18 (batch 22).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar