2017-07-26

Örebro Brygghus No Coast IPA

För en tid sedan bestämde jag mig för att titta lite extra noga på öl från ett lovande (relativt) nytt svenskt bryggeri med öl i det lokala småskaliga sortimentet. Det kom att bli Örebro Brygghus, och jag beställde hem de fem öl som fanns hos Systembolaget.

Först ut blir deras amerikanska IPA, fyndigt döpt till No Coast IPA eftersom Närkeslätten saknar kust. Och kanske för att den inte ska följa de klassiska öst- eller västkuststilarna? 7 %.

 Färgen är guld, vätskan något grumlig. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker sakta ner lämnandes lite rester på glaset.

Doften är humlig med toner av grapefruktmarmelad, gröna växter och örtkryddor. Inte så mycket citrus som jag hoppats på. Söta dofter av mandel och kakdeg.

Smaken är hyfsat besk med passerande grapefrukt och limeskal. Dova söta toner av apelsinjuice och kakdeg. Den är oväntat tunn för en 7 %-AIPA. Lätt till medelstor kropp. Växande het alkohol i eftersmaken liksom torkad frukt, bittermandel och läder. Avslutningen är lätt med lite apelsinsaft och alkohol.

Kolsyran är medel till stor, de små bubblorna friska och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Gammal. Trött. Kanske oxiderad. Och ändå har den 9 månader kvar av säljtiden…

Betyg: 2,81. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment. Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 18-04-25.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar