2017-07-12

Norrköpings Ofiltrerat X


Under måndagens rajtan-tajtan serverades en för tillfället unik öl. Ofiltrerat X som bryggts av Norrköpings Bryggeri med lite inblandning från min sida. Och bara att få se den listad på Beer Advocate eller Untappd är en inte så liten egoförstärkare.

Ölen är en engelsk mild ale på 3,8 % baserad på Tetley's Mild från 1945, den bryggdes i deras Braumeister på 20 liter den 4 juli. Den var alltså relativt färsk vid serveringen.

”Baserad” ja. Anders på bryggeriet hade stuvat om en hel del i receptet. Så den bryggdes utan färgat invertsocker. I stället fanns små mängder vete, karamellmalt och svartmalt. Den sena humlegivan bestod av Saaz i stället för Fuggles. Å andra sidan, det var inte många pellets som gick i då så det kände som en acceptabel kompromiss. Koktiden hade också kortats ner från 180 minuter till 80.

Resultatet blev trots allt detta en helt acceptabel mild. Lite murrig i smaken men utan spår av vörtighet. En inledande farinsocker-sötma, karamell och knäck med en lätt antydan till smör. Beska fanns om än inte på något dominerande sätt, den låg klart närmare de 22 IBU som stod i ursprungsreceptet än de 8-10 som hade räknats fram.

Ölen serverades från ett kylt keg, så den var initialt kallare och med lite hårdare kolsyra än min idealbild av stilen. Å andra sidan serverades den i halvpints så båda problemen var rätt så hanterbara.

De jag pratade med verkar ha gillat ölen, såväl de som är djupt nere i ölnördsträsket som de som inte är det. Något jag reagerade över under kvällen var att flera gäster oberoende av varandra förklarade att ölen var ”somrig” vilket inte riktigt stämmer överens med min bild av mild: Jag tänker mer på en kylslagen höstdag med tjock dimma.

Folk satt och drack. Pratade, umgicks och verkar ha haft det trevligt. Ölen var ett socialt smörjmedel, en bakgrund och roffade inte åt sig huvudrollen. Jag har svårt att se ett bättre öl till mitt firande.

Etiketten är jag dock helt oskyldig till, det är helt och hållet Norrköpings Bryggeri som står bakom den. Fick själv faktiskt inte se den förrän dagen innan premiären. Vill på det sättet passa på att dementera precis allt.

1 kommentar: