2017-07-20

Systembolagets varunytt juli 1996


Det är hög tid att titta in på en 21 år gammal nyhetslista! Eller inte… men jag gör det i alla fall!

Sommaren 1996? Vad gjorde jag då? Jag var arbetslös och luspank. Skulle påbörja mitt andra försök att läsa på universitetet (det gick inte då heller). Ingen kul tid. Drack nästan uteslutande iskall Vestfyen Pilsner 2,8 – den billigaste folköl som ändå gick att få i sig.

Förutom den vanliga listan med foton på de nya dryckerna innehöll Varunytt juli 1996 den vanliga listan med doft- och smakord, en text om den italienska vinlagen, en halvsida om druvan Tempranillo, en par korta artiklar om områdena Chablis och Alsace och så helsidan med inspiration till matlagning och dryckestips till det. Den här gången handlade det om tillbehör till sommarens grillrätter: Tzatziki, rödvinsmör, coleslaw, barbecuesås och så bacon och musselspett. Till det grillade rekommenderas ”ett glas öl”.

Det där sista känns väldigt länge sedan.

Ölnyheterna. De var fyra. Alla ljusa lageröl.
 • Coors Extra Gold
  Coors Brewery, licensbrygd i Spanien
  5 %
  Flaska 330 ml  12:70
 • Three Hearts All Malt
  Appeltorfftska, Sverige
  4 %
  Flaska 330 ml 10:10 (inklusive pant)
 • Gamla Stans Färsköl
  Gamla Stans Bryggeri, Sverige
  5 %
  Flaska 400 ml 16:70
 • Raskens
  Banco, Sverige
  5,2 %
  Flaska 330 ml 10:10 (inklusive pant)
  Flaska 500 ml 15:70 (inklusive pant)
  Burk 500 ml 15:70 (inklusive pant)
Jahaaa… Vad ska man säga om det där? Inte så spännande direkt.

Det intressantaste är Gamla Stan-ölet, som bara kunde köpas i Stockholms län. Det här var den första generationens flaska, en stubbig sak med patentkork. Bryggeriet hade då funnits i knappt två år, och hade när den här ölen lanserades ytterligare sju år att leva. Under hela sin livslängd blödde projektet flera miljoner kronor om året.

Ölets rykte/marknadsföring har visats sig vara oväntat livskraftigt: Jag har träffat en hel del människor som minns det som som sitt första möte med något som var… Annorlunda. Grumligt, jästigt och beskt. Kanske inte jättegott, men i alla fall något som bröt från normen.

Under rubriken Övrigt finne lite ölrelaterat, som ger något slags tidsstämning:
Av det här kan vi utläsa att Appeltorfftska (senare Krönleins Bryggeri) nu skaffat en ny burkningslina som klarade halvlitersburkar. Salomon Draft var en ljus lager från dem. Lame Turkey kom dock från Pripps.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar