2017-01-30

Tidskrift: ℅ Hops vintern 2017

Framsidorna.
Hops är Sveriges enda kommersiella tidskrift om öl.

Ni som hängt med Ofiltrerat vet att jag var rejält skeptisk mot Hops när den först dök upp, den hade en nyfrälst och stundtals mästrande ton som jag inte uppskattade. Men nu har den verkligen funnit sin form och ton. Speciellt i det senaste numret, 17 sedan starten. Det som kom ut i december 2016, tycker jag är det bästa hittills.

Temat: Reinheitsgebot. Vilket många skrivit om såhär kring 500-årsjubiléet. Men inte på det här sättet.

Redaktionen har skapat ett tjockt dubbelnummer på 142 sidor, som verkligen är ett dubbelnummer. Man har tagit tidningens fasta avdelningar och gjort dem dubbelt.

Så om man vänder tidningen åt ena hållet får man en lång intervju med Henok Fentie (Omnipollo) som förklarar varför tillsatser är viktigt i deras öl. Vänder man på andra hållet så berättar Richard Bengtsson (Spendrups) om varför det är viktigt att brygga utan tillsatser.

Och på det sättet fortsätter det. Kompromisslöst nyskapande Stockholmskrogen Punk Royale och lika kompromisslöst klassiska Operakällaren får förklara sina tankar och koncept.

Redaktionen plockar renhetslag-följande öl från Systembolagets nyheter. Och sådana som inte gör det. Hembryggar-recept med oväntade ingredienser presenteras. Och sådana utan.

Etc.

I mitten möts de två delarna, på ett ganska oväntat sätt.

Riktigt rolig och intressant läsning! Möjligen ställer jag mig lite frågande inför begreppet stuntöl som används flitigt i tidningen. Jag har inte sett det tidigare.

Ett antal artiklar ur detta nummer finns redan nu att läsa på deras hemsida (kräver minst inloggad, kanske prenumerant).

3 kommentarer:

  1. Kul att du gillade! Har du något förslag på ett annat begrepp än stuntöl för att beskriva den typen av öl? Vi klurade en del men tyckte inte vi kom på något bättre.

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. Ja, det tycker jag är ett bättre ord. Vi får väl se om "stuntöl" slår igenom.

      Radera