2017-01-29

Skebo Lantöl - igen

Okej… Sista ölen från påsen med lokala öl köpta i Uppsala kommer närmare bestämt från Skebobruk: Lantöl, en ESB/strong bitter på 5,4 % från Skebo Bruksbryggeri.

Det här är en öl jag recenserat tidigare: Sommaren 2007 gav jag den 3,88 i betyg. Jag tyckte då att den var balanserad och låg åt det maltiga hållet. Dock störde jag mig på den överdrivet kraftiga kolsyran.

Även om etiketten är nästan oförändrad sedan dess, så kanske ölen har ändrat sig. Och jag, inte minst. Dags för en ny recension:

Färgen är guld, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är humlig med hö och blommor. Knäck och alkohol. Lite pappersmassa i bakgrunden.

Smaken är balanserad och rätt så ren. Lite osöt knäck, torkade frukter, hö och mörkt bröd. Mild gräsig beska. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande ren växande alkohol, knäckebröd, söt frukt och en lätt beska. Avslutningen är mjuk med en aning av kål.

Kolsyran är medelstark, de många medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Precis som förra gången jag recenserade den här ölen är det balansen som står i centrum, liksom de maltiga tonerna. Här hittar jag dock lite småskavanker som drar ner betyget jämfört med då.

Betyg: 3,16. Tillgänglighet: Systembolaget småskaliga lokala sortiment. Pris: 29:70 för 500 ml. Bäst före: 2017-03-10.

Etiketten från 2007.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar