2017-01-23

Stigbergets Muddle IPA

Bild: Stigbergets Bryggeri.
Det blev en helg i Stockholm, lite sådär halvspontant. Mat åts och öl dracks. Jag valde dock att bara recensera två av dem då det i första hand var en social aktivitet.

Bland annat besöktes Omnipollos Hatt eftersom det då och då är trevligt att befinna sig i ett annat universum. Det var vi inte ens ensamma om, stället är lika litet som det är populärt. Efter en del väntande lyckades vi till och med få plats vid bardisken och en stol. Det känns lite märkligt att klaga på ett en så här avancerad ölbar fungerar så bra, men… ja…

Ölen valdes, och det blev det färskaste från göteborgska Stigbergets Bryggeri: Muddle IPA, en amerikansk IPA på 7 % med bland annat havre, Columbus, Simcoe och Citra.

Grumlig vätska, precis som namnet antyder. Färgen är gul-orange. Det lilla varmvita skummet håller kvar länge och lämnar vissa rester efter sig.

Frisk doft. Exotisk fruktjuice, syrlig beska. Tydliga toner av grapefrukt.

Smaken startar med en stor beska som överröstar allt annat. Den lugnar sig något och ger plats åt kemiska toner – ammoniak och knallpulver/krut. Citron/lime-syrlighet, lite fruktsötma och antydningar till knäck. Citron-Pez, där har vi smaken jag söker ordet för! Stor kropp. De kemiska antydningarna återkommer i eftersmaken liksom en sötma som drar åt konserverad fruktcocktail. Slutet är givet den övriga upplevelsen oväntat kort med citrongodis och aprikoser.

Medelstor kolsyra, små vassa bubblor, halvtjock vätska.

Det här är en kompetent AIPA som följer de senaste trenderna. Det som drar ner betyget något är de där konstiga kemiska tonerna och det korta slutet. 

Betyg: 3,81. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 55:00 för 200 ml.

1 kommentar:

  1. Jag tyckte den hade ett allför bittert avslut. Föredrar helt klart gbg-beer-week-ipa (även om detta var ett ok öl!)

    SvaraRadera