2017-01-12

Nääs Black IPA

Åter hemma. Åter lokal öl. Den här gången blir det den senaste från Nääs Gårdsbryggeri: Nääs Black IPA, en svart IPA på 6,5 %. Så pass ny att de fick hämta lådan från källarförrådet hos Systembolaget inne i Linköping.

Färgen är mörkt brun-röd, nästan svart. Vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och beige – det sjunker ner till ett tjockt lock lämnandes massor av tjocka skumrester på glaset.

Doften är gräddig med citrus-humle, grapefrukt-skal, apelsinjuice, lätt kaffe och en anings aning av rökt chark.

Smaken är lättare än vad jag väntat mig, och i inledningen något dammig. Besk humle (om än inte på IPA-nivå), lite mandarin, apelsinskal och vetemjöl. Lite kakao i bakgrunden. Medelstor kropp. Växande beska i eftersmaken såväl som en aning salt. Rostat korn och mörk chokladkaka. Det mjuka slutet är beskt och rostat med lite beska salladsblad.

Kolsyran är medelstark, de medelstora friska bubblorna långlivade. Vätskan är mjuk, näsan som en kväve-tappad öl.

Något för mycket rostad smak för att jag ska vara riktigt nöjd med den som en BIPA. Men en mycket god öl, i vilket fall.

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment. Pris: 27:20 för 330 ml. Bäst före: 23-06-17 (batch T 336).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar