2017-01-10

Eskilstuna / Knäppingen / Ångkvarn TrIPA

Sist ut vid vårt besök hos Knäppingen blev deras starkaste fatöl, ett samarbete mellan dem och pubbryggerierna Bryggeriet Ångkvarn (Uppsala) och Eskilstuna Ölkultur. TrIPA är en tung DIPA bryggd i Eskilstuna med tre sorters malt, tre sorters humle och ligger på 12 % alkohol.

Den kopparfärgade vätskan är något disig, det fingertjocka skummet är varmvitt och kompakt.

Doften är citrussöt och något… svettig. Viss karamellmalt, otydlig humle. Efter en stund dyker en tydlig citronjuice-ton upp.

Smakerna är i starten stora utan att sticka ut. Bra balans mellan malten och humlen. Citrus-marmelad, bubbelgum och en sötma som blir allt tyngre samtidigt som beskan blir väldigt måttlig för stilen. Stor kropp. Växande fruktig sötma i eftersmaken, knäck och Refreshers-citronkola. Sötman blir efter en stund vass med en lätt jordighet. Maltigt mjöligt slut med apelsinmarmelad och lite kanel.

Medelstor kolsyra, kortlivade medelstora bubblor. Vätskan är tjock och tungt kladdig.

Östkust-DIPA är en svår stil att få balanserad, och den här blir översöt efter de första klunkarna. På en direkt fråga om åldern fick jag veta att den bryggdes för 3 månader sedan och fattappades för 1½ månad sedan.

Kvällen fortsatte med gott humör hos The Black Lion Inn.

Betyg: 3,11. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 62:00 för 200 ml.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar