2017-01-05

Mikkeller Hva Såå!?

Bild: Mikkeller.
Det finns några öl jag försöker ha hemma, sådana jag vet att jag gillar. Vilket kan vara en orsak till att det blir mindre nyheter köpta än för några år sedan.

En av dem är den belgiska brettbomben Orval. Tyvärr är den i beställningssortimentet och jag hade senaste inte beställt någon på ett tag eftersom skafferiet var fullt med annat.

Fast… Lite oväntat hittade jag Mikkellers klon på denna öl i hyllan: Hva Såå!? (tidigare känd som Årh Hvad?!). Det är en belgisk pale ale på 6,8 % bryggd hos De Proef.

Värt att testa, i alla fall.

Färgen är guld med lite brunt, vätskan är klar. Det fyra fingrar höga skummet är luftigt och beige, och det sjunker ner med ett fräsande ljud lämnandes lite rester på glaset.

Den komplexa doften innehåller sur deg, häst-stall, lite kokakakor och färskt nötkött. Humlebeska och exotiska kryddor i bakgrunden.

Smaken har tydliga brett-toner: Stall och sandelträ, samt lite rökelse. Sötmandel och vällagrad ost. Passerande ren beska, lite torkad frukt och en aning vanilj. Ek, beska örter, gammal ost och lite lime-kakor i eftersmaken. Det mjuka långa slutet har smaker av fruktkarameller, hö och bittermandel.

Kolsyran är kraftig, närmast vass. De många mjuka medelstora bubblorna kittlar tungan. Vätskan är relativt lätt utan att vara blaskig.

Nu har jag inte provat att dricka den bredvid Orval (som jag gett betyget 4,3), men som jag minns den ölen är Hva Såå!? beskare, mindre funkig och mindre komplex med en kolsyra som inte riktigt är integrerad. Ingen dålig klon, men det är trots allt en klon.

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment (hela kollin). Pris: 28:20 för 330 ml. Bäst före: 29/08/26 (alltså bryggd i somras).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar