2017-01-14

Öppen ölprovning: Brittisk influens


Ännu en provning på De Klomp lagd till handlingarna: Dagens tema var Brittisk influens och de 20 deltagarna fick sex öl bryggda i Storbritannien, i varierande stilar färger och styrkor:
  1. Vi började med en bitter: Fullers London Pride som med sin fina maltighet och försiktiga jästkaraktär är en bra representant för stilen. 
  2. Brewdog Vagabond Pale Ale uppvisade vad som händer om man tar en brittisk pale ale i styrkan och humlar den som en APA. Här är det renhet som gäller, vilket skapar en oerhört lättdrucken öl.
  3. Till den mörkare delen av skalan och Fullers London Porter. Fin syrlighet, bra mjuk komplexitet och en torr avslutning. Gott.
  4. Youngs Double Chocolate Stout måste väl ses som en modern klassiker i stilen. Men jag minns den som sötare och tydligare chokladig än vad den var. En gång i tiden det roligaste som gick att köpa på Systembolaget…
  5. De kraftigare ölen fick representeras av Robinson Old Tom bryggd sommaren 2014. Här började russin/Madeira-tonerna att komma fram, men den kändes fortfarande lite sträv och aningen frän i doften. Och oväntat besk.
  6. Ner i alkoholhalt, men upp i beska: Rule Of Thirds är ett samarbete där recepten för Siren Soudwave, Magic Rock Cannonball och Beavertown Gamma Ray kombinerats för en citrusfruktig relativt torr AIPA
Handuppräckningen vanns av Youngs Double Chocolate Stout, även om det inte var många rösters övervikt.

De böcker jag pratade om var Brew Britannia The Strange Rebirth of British Beer om de senaste 50 åren samt Amber Gold & Black om de brittiska ölstilarnas historia.

Kommande ölevenemang på De Klomp:
  • 21 januari: Ölprovning Suröl med Richard
  • 9 februari: Brittiska bryggeriet Moor Beer står i baren och snackar öl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar