2016-01-06

Stallhagen Historic Beer 1843

För några år sedan bärgades lasten från ett skepp som förlist under mitten av 1800-talet i Ålands Hav. Bland annat fick man upp flaskor med Champagne och öl. Det senare analyserades (läs mer här) och Stallhagens Bryggeri lät sedan tillverka en klon av denna: Historic Beer 1842. De 2.000 storflaskorna såldes under hösten 2014 i tjusiga trälådor för någonstans kring 100 €, överskottet av försäljningen gick till välgörande ändamål på Åland.

Jag har sett de här lyxiga flaskorna, men inte riktigt känt köpsuget.

Historic Beer 1843 började säljas ungefär samtidigt något senare. 375 ml champagneflaska utan trälåda och ett betydligt måttligare pris. Den köpte jag när vi åkte med Viking Line under augusti 2014 Birka Cruises våren 2015, och nu kan det vara dags att prova den. 4,5 % alkohol.

Jag har vaga minnen av att Stallhagen skrivit om att 1843 inte jästs med samma mikroorganismer som 1842, men jag hittar inga referenser till detta längre.

Färgen är ljust pilsnergul, vätskan klar. Det två fingrar höga vita kompakta skummet sjunker snabbt ner till ett tunt lock, och lite rester lämnas på glaset.

Doften är söt med en liten syrlighet. Tydliga toner av stall och jäsande vetedeg. Honung och snittblommor. Den känns lite… instängd, gränsande till unken.

Smaken är genomgående lätt. Söt jästig deg, aningar av vanilj och en lätt anonym beska. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är ännu mer honungssöt, något kryddig med en antydan till beska. Den jäsande degen dominerar även här. Avslutningen är bara honung/honungsextrakt.

Kolsyran är medel till mild, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är lätt men också något kladdig.

En unik öl, såklart. Vilket också gör den svår att betygsätta. Är den trogen originalet? Var det så här den var tänkt att smaka? Det får bli ett helt subjektivt betyg – tycker jag om att dricka den? Och, nja, det gör jag väl inte helt och hållet: Det är lätt, vilket det kanske ska vara. Det är ganska enahanda, vilket den kanske också var då. Ett klart minus är att de inte berättar var ölen tillverkas, även om det inte inverkar på betyget.

Betyg: 2,72. Tillgänglighet: Säljs i Finland. Pris: Okänt. Bäst före: 2020.

2 kommentarer:

 1. Det stämmer att 1843 och 1842 är olika öl (med olika jäststammar) - de hittade två olika ölflaskor ombord champagnefartyget, och de här två ölen är försök till återskapande av dessa två flaskor.

  Det intressantaste är att champagneflaskorna var fullt drickbara, 150 år senare!

  Här är en video kring det hela (det finns också en lång variant på dryga 10 minuter på Youtube)

  https://www.youtube.com/watch?v=pGAkI18GhDA

  SvaraRadera
 2. Finns att dricka och köpa ombord på Viking Lines färjor 35 sek i shoppen 75 i puben
  Den numrerade i trälåda finns att köpa för 911 sek i shoppen

  Intressant historia om ölen fast inget stort betyg

  SvaraRadera