2016-01-01

Dugges SÖ30!

Svenska Ölfrämjandet firar 30 år, för att fira det har ordförande Rick Gordon och Dugges tagit fram en amerikansk IPA på 6,3 %, bryggd med karamellmalt, Chinook och Cascade: SÖ30!.

Och ölen känns väldigt mycket som mina fördomar om Göteborgssektionen av föreningen. Om jag lyssnar vidare hade kanske stockholmarna tagit fram en belgisk stark ale, gärna lagrad i 5 år. Östgöta hade nog plockat fram en tjeckisk 12º till förmånligt pris, och skåningarna vad som helst från ett pyttelitet danskt bryggeri.

Men nog om mina fördomar, dags att recensera öl!

 Färgen är ljust guld (7 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka skummet sjunker snabbt ner till ett tunt lock lämnandes en del rester på glaset.

Doften är humlecentrerad. Grapefruktjuice och -skal. Lite apelsinjuice, toffee-fudge, tallbarr och mogna exotiska frukter.

Smaken är mycket humlig med en medelstor beska. Apelsinskal, grapefruktsjuice, söt knäck och syrliga frukter. Mycket välbalanserad. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har lite alkohol, tallbarr, citrusfrukter, franskbröd och lite eukalyptus. Avslutningen är balanserad med en ren beska.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är lätt.

Hade jag fått in den här blint hade jag varit övertygad om att det var en session-IPA på 4-5 %. Ja, den är väldigt lättdrucken men jag hade väntat mig mycket mer smaker och fyllighet av den här. Inget fel på den, men på tok för lätt.

Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 4 december 2015 (lagerstatus). Pris: 24:70 för 330 ml. Bäst före: 2016-10-26 (batch T586).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar