2016-01-10

Bokanmälan: Öl Malt, humle, jäst och vatten


Tiden går fort. Ölvärlden förändras hela tiden. Ölhistorien ändrar sig nästan lika fort.

Betyder det att en fem år gammal introduktionsbok om öl redan är inaktuell, hur bra den än var när den kom ut? Ja, det tycker i alla fall ölskribenten med mera Peter M. Eronson vars bok Öl från fat & flaska jag recenserade här. Det är en bok jag tyckte om och har sedan dess rekommenderat till de som just börjat intressera sig för öl.

Den nya boken heter Öl Malt, humle, jäst och vatten och de 141 sidorna något större än A5 kommer mellan hårda pärmar. Den ser ut ungefär som dagens Grenadine-utgivna böcker brukar med mjuka varma färger, bakgrundstryck och stora lite bleka bilder med kort skärpedjup (merparten är lågmälda stilleben tagna av Robert Helberg). Ett propert nutida hantverk, helt enkelt.

Bokens första 31 sidor består av en faktaspäckad genomgång över
ingredienser och tillverkningsmetoder samt en oväntat detaljerad historik över tekniska uppfinningar och industrialiseringen i bryggerivärlden.


Majoriteten av bokens sidor berättar om olika ölstilars historia, uppdelade på ett sätt som jag inte sett förut: I stället för att luta sig mot Michael Jacksons numera drygt 40 år gamla stilträd så uppdelas de efter smakfamiljer. Exempelvis behandlar kapitlet Både sött och fylligt, som de bästa av desserter stilarna barley wine, milk/sweet stout, old ale och oatmeal stout. Perspektivet är främst historiskt: Varför skapades den här stilen och var?

Boken är uppdaterad: Helt nya stilar, eller sådana som bara fanns i historieböckerna för ett par år sedan, är med. Som Grodziskie, Session IPA och Tmavé.


Varje kapitel följs sedan av en sida med rekommenderade exempel på olika öl i varje stil.

Urvalet av ölexempel är också en svår sak: Sortimentet ändrar sig hela tiden, gamla klassiker kan plötsligt vara borta och nyheter kommer varje timme. I den här boken har Eronson valt att helt gå efter personliga favoriter oavsett dess tillgänglighet. Vissa öl finns i Systembolagets fasta sortiment, andra är mer svårhittade och ett fåtal är jag tveksam till om de alls funnits tillgängliga i Sverige.Standardsättet att presentera öl, med en bild på en flaska/burk/pumpclip och en text under denna slipper vi. Det tycker jag är skönt.

Till slut kommer några sidor som förklarar hur man arrangerar en egen ölprovning, några tips om lämpliga ölglas, hur man ska tänka när man parar ihop öl och mat. Och så en överblick över smaker och felsmaker i öl.

Andra liknade böcker har ofta med ett avsnitt om hembryggning. Så inte i den här vilket känns vettigt, det är bättre att fokusera. Författaren har dessutom nyligen skrivit en hel bok i ämnet Ölbryggarboken - brygg ditt öl hemma som jag skrev om här.

Jo, jag tycker att det här är en bra introduktion till öl. Kanske inte riktigt lika annorlunda mot allt annat som Öl från fat & flaska var när den kom, vilket samtidigt är naturligt.

De fakta som finns i boken hittar jag inte många fel i. När jag läste så reagerade jag över någon historisk detalj, men i nästa mening kom en förklaring som jag kunde gå med på. Det är ingen lätt uppgift att fokusera så mycket på ölhistoria när nya detaljer dyker upp hela tiden.

Allt som allt en mycket rekommenderad bok till de som är på väg in i ölets värld. För den fullfjädrade ölnörden innehåller den dock inte så mycket nytt.

Prisjakt vet var man köper den till lägst pris. ISBN 978-91-86287-72-6.

Disclaimer: Jag fick ett recensionsexemplar av den här boken från författaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar