2016-01-30

Öppen ölprovning - Värmande öl

Starka öl i blandade färger.
Dagens ölprovning på De Klomp planerades för en dryg månad sedan, och då såg vi framför oss ett vinterlandskap med -20° och en meter snö. Alltså blev temat Värmande öl. Nu var vädret utanför fönstren snarare höststorm än midvinter, trots det kom dryga 30 gäster på provningen. Tack för det!

  1. Beer Here Dark Hops fick inleda på 8,5 %. Den första mörka IPAn som såldes på Systembolaget, 2009. Den har varit med på flera provningar, men står sig fortfarande i kategorin ”stout med en massa humle i”. 
  2. Maredsous 10 är en klassisk trippel på 10 % som… är en klassisk ren och fruktig trippel. Värmande och stark, men i min smak ganska somrig. Har också varit med förr.
  3. Speakeasy Double Daddy var dock en helt ny bekantskap för mig. Förra veckan hade jag inte ens hört talas om detta SF-bryggeri. Jag tyckte den var rätt mild för att vara DIPA, men gästerna höll inte med mig utan tyckte det var bra humletryck på den här. 
  4. Åter till Belgien: Gulden Draak har hängt med ett bra tag och är väldigt… Belgisk. Elegant och de 10,5 % märktes inte av det minsta. 
  5. Sierra Nevada Bigfoot tar oss till amerikanskt barleywine. Ett rart fat bryggt 2011 hade plockats fram ur källaren. Och jodå, visst fanns det oxiderade toner av russin och torkad frukt, men den var också förvånansvärt besk och humlig. Spännande.
  6. Sist ut och med sina 11 % starkast för dagen: Omnipollo Noa Pecan Mud Cake Stout. Söööt med tydliga toner av pecannötter, choklad och kolasås. Tankarna går direkt till den gamla GB-glassen Americana Texas Pecan. på ett bra sätt, såklart. Den lyckas dessutom vara tydligt nötigt söt utan att bli vass eller överdriven. 
Den viktiga handuppräckningen efteråt vanns av Noa.

Kommande arrangemang på krogen:
  • 2 februari 2016: Ost & öl. Det finns några biljetter kvar att köpa i baren.
  • 6 februari 2016: Öppen ölprovning Allmänt surt med Sandra Wikström.
  • 9 februari 2016:  Lakrits & öl i samarbete med Nammi. Biljetter köps i baren. 
  • 14 13 februari 2016: Öppen ölprovning Ölnyheter med Magnus Bark

2 kommentarer: