2016-01-25

Modern Times Aurora

”Aurora” undrade frugan när hon såg den här burken på hyllan ”Är inte det något slags fruktvin som folk drack på åttiotalet?” och jodå, svartvinbärs-starkvinet Aurora finns fortfarande kvar i Systembolagets fasta sortimenten, numera tillverkat i Finland.

Men nu är det inte svarta vinbär det handlar om här, utan om en råg-IPA från San Diego på 6,7 %: Aurora från Modern Times Beer.

Färgen är bärnsten (25 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, och det sjunker långsamt lämnandes lite rester på glaset.

Doften är kryddig och besk. Torkad frukt, smör, kryddpeppar, müsli och en aning parfym. Den känns också rätt söt.

Smaken är besk med en kryddig humlighet (kryddpeppar och muskotnöt). Växande sötma med toner av rågbröd och knäck. Medelstor kropp. Värmande alkohol i eftersmaken såväl som mineraler, jäst och tallbarr. Aningar av tvål och tvättmedel i det beska slutet.

Kolsyran är medelstark, de kortlivade bubblorna är mjuka. Vätskan är även den mjuk.

Rågmalt ger en mycket speciell kryddig och ibland lite sträv smak åt öl. Den här är väldigt tydlig i de smakerna, och demonstrerar rätt bra varför jag inte är överdrivet förtjust i rågöl. Med det sagt är det här ingen dålig öl.

Betyg: 3,37. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 22 januari 2016 (lagerstatus). Pris: 35:90 för 473 ml. Bäst före: 2016-10 (påklistrad etikett), tappad 11/04/15.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar