2016-01-03

Remmarlöv The Local Hops

Nu har jag kollat i skafferiet. Och jag vågar nog påstå att årets omgång julöl är uppdrucknt och färdigrecenserad.  Men… Erfarenheten säger att man inte får vara så säker på en sådan sak, för när jag minst anar det – kring valborgsmässoafton eller så, är det plötsligt en flaska Psychic Santa Spiced Imperal Wheat Barley Wine Style Christmas Ale där på hyllan och ger mig dåligt samvete. 

Nå den dagen den sorgen. Ölen för kvällen blir i stället en pale ale på 5,6 % bryggd med skånsk humle: The Local Hops från Remmarlöv Gårdsbyggeri.

Färgen är ljus bärnsten (12 EBC), vätskan klar. Det fingertjocka skummet är kompakt och gulaktigt, och det sjunker ner till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är något unken med knäck, torkade blommor och rått kött. Aningar av röda äpplen och aprikoser.

Smaken är rätt maltig med toner av knäck och rågbröd. Lätt mjuk sötma skapar en neutral bakgrund till den blommig-jordiga humlen. Aningar av kiwi och persika. Medelstor kropp. Eftersmaken adderar lätta toner av alkohol och mineraler. Tydligare är den orena jordiga beskan, knäcken, trädsaven och smaken av fruktgodis. Avslutningen har ärtiga-blommiga smaker som för tankarna till engelsk humle.

Kolsyran är medelstor, de stora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

För några år sedan (5? 10?) drack jag några öl bryggda med svenskodlad humle. Jag minns dem som dammigt jordiga och utan beska. Det här är betydligt bättre, men fortfarande mer ”intressant” än ”jättegott”. Välgjort och kul att ha druckit, men inget jag skulle köpa mer av.

Betyg: 3,03. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 4 december 2015 (lagerstatus). Pris: 26:20 för 330 ml. Bäst före: MÅN 7 ÅR 16.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar