2016-01-20

Corsendonk Rousse

För en tid sedan läste jag någon ölblogg som argumenterade för att införa ytterligare en stil i hembryggartävlingar och recensionssiter: Belgisk röd ale. Ljusare än bruin, rödare än belgisk pale ale. En öl som mycket väl skulle kunna bli referens för en sådan eventuell stil skulle kunna vara Corsendonk Rousse från Brasserie Du Bocq:s varumärke Brouwerij Corsendonk på 8 %.

Färgen är bärnsten-koppar (30 EBC), vätskan är helt klar. Det tre fingrar höga skummet är kompakt och beige, och det sjunker sakta lämnandes lite rester på glaset.

Doften är besk-söt med metall/järn, knäck och röda frukter (hallonsylt och körsbär). Och en småkonstig kemisk köttig ton. Metalltonerna stör mig.

Doften är inledningsvis mycket söt, nästan som att dricka outspädd blandsaft. Röda bär och frukter, jordgubbsgodis och lite farinsocker. Medelstor kropp. Eftersmaken har en del torra beska toner och kryddor (muskotnöt, kryddpeppar, kryddnejlika) i bakgrunden. Det mjuka slutet är bara farinsocker.

Kolsyran är väldigt kraftig, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är kladdig.

Mjneajeee… På tok för söt och enahanda för mig.

Betyg: 3,07. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment som en del av mixpack sedan juni 2015. Pris: 24:90 (medelpris för en flaska). Bäst före: 11/03/18.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar