2014-11-19

Besök hos Norrköpings Bryggeri - II


Det här är andra och sista delen i reportaget från mitt besök hos Norrköpings Bryggeri AB. Första delen hittas här.

Tankar om framtiden? Det som står närmst på tur är den nämnda IPAn Humlemonstret. Just nu står det en saison nere i källaren och jäser, den kanske blir det en tillfällig öl under våren 2015? Planen är i varje fall att jobba mycket långsamt och tålmodigt, hålla fast vid de två fasta sorterna och kanske ha en tillfällig per säsong.

Ölen är medvetet snälla, ska man vara ärlig så är de långt ifrån unika i sina stilar. Hur har de tänkt att slå sig fram på en allt hårdare marknad med – lite tillspetsat – ett par ganska anonyma öl utan överraskningar? Håkan förklarade att de hoppades mycket på den småtjuriga lokalpatriotism som finns i Norrköping, att de tror att det finns ett initialt intresse för produkterna bara för att de är från Norrköping, och att bryggeriet kan bygga en tilltro och en lojalitet till en lokal tillverkare. Att bygga den där lokala känslan som han upplevde i USA.

Utrustningsmässigt har de redan märkt att det behövs en sekundärtank till, liksom en enklare filtreringsanläggning. Flaskorna är ett annat arbetsintensivt område just nu, all fyllning, kapsylering, etikettering och datummärkning (5-6 månader framåt) sker idag med ren handkraft. Det är redan nu ohållbart, och om fler kunder som önskar ölen på flaska så måste handgreppen bli färre och enklare.


Bryggverket sätter inte några större gränser för vad de kan göra. Det går, på omvägar, att dekoktionsmäska om man vill det, och jästankarnas temperaturreglering kan hantera lager-jästemperaturer även om det inte är sådana stilar som de planerar för just nu.

Samtalet gled över i det där med stilar. Som kommersiell bryggare kan man göra det man själv vill och kunderna vill ha, något en kund under premiärkvällen i höstas inte kunde acceptera: Den testbrygd som serverades var en mycket ljus engelsk ale, som bryggarna inte tänkt som speciellt stiltypisk. På en kunds fråga kallade den för en ”summer pale ale”. Men, tyckte kunden, något sådan stil finns ju inte! Jag kände lite igen mig själv för många år sedan då jag som nyutexaminerad domare hade svårt att hålla isär den vanliga verkligheten med hembryggartävlingar (och de speciella villkor som gäller där).

Så vitt jag vet är inte hembryggar-scenen riktigt lika livlig i Norrköping som i Linköping, men de hade redan fått försiktiga förfrågningar om det skulle gå bra att bli fantombryggare hos dem om bryggverket någon gång skulle vara ledigt.

Förr bageributik, nu lagerlokal.
Anders och Håkan hade funderat över möjligheten om de exempelvis skulle vara bortresta en tid eller att det inte skulle fungera att brygga av andra praktiska skäl. Men de var inte helt övertygade: ”Visst låter det som en spännande idé, men kommer jag verkligen att vilja lämna över nycklarna när det verkligen gäller? Jag tror inte det, faktiskt.”

Jag tittade runt i lokalerna en vända till, och insåg med mitt trubbiga ögonmått att dörrhålen var väldigt smala. Hur får ni in en pall här? Det fick de inte, allt får bäras in med armkraft, också ett steg som började kännas allt mer problematiskt.

Så det finns utmaningar både på lång och kort sikt.

Håkan berättade att de fortfarande kände sig som ödmjuka nybörjare i den här välden, och att de är mycket tacksamma för den hjälp de fått från mer erfarna bryggare, framför allt Johan på Ängö Kvartersbryggeri.

IPA-traktorn. Bild: Norrköpings Bryggeri.
Innan vi gick berättade han också om ett av de senaste tillskotten till bryggeriets maskinpark: En bil för att köra ut ölen till kunderna i. Och varför välja en tråkig modern skåpbil när man hittar en finfin pärlgrå Volvo flak-duett för ett bra pris? IPA-traktorn var införskaffad! Jag rankar den faktiskt som den näst häftigaste bryggeribilen just nu, efter Mikkellers Morris Minor 1000 Traveler.

Det ska bli mycket intressant att se hur det här projektet utvecklar sig, det är kul att det äntligen kommit ett bryggeri i Norrköping igen. Och ett som verkar tänka och jobba på ett sätt som är väldigt annorlunda mot de flesta andra nya bryggerier.

För de som är nyfikna på ölen så finns de att få tag på hos Salige Munken, Black Lion Inn, Lagerquist och Titan Sportsbar. Alla i Norrköping.

Ett mycket stort tack till Håkan som ställde upp att visa och prata en sen lördags-eftermiddag! Och jag hoppas att mina små tips och råd kommer till nytta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar