2014-11-26

Nils Oscar Vinterbrygd

Vissa bryggerier pressar ut information om nya öl. Sociala medier, maillistor, personliga utskick, hemsideuppdateringar. Extremfallet är att skicka ut någon flaska till bloggare och skribenter.

Andra är mer försiktiga och man får dammsuga nätet efter information för att alls få veta om deras existens.

Nils Oscar brukar vara bra på marknadsföring, men den här ölen fanns bara på någon ölfestival innan den kom ut till butikerna, annars har jag inte hört eller sett något om den: Vinterbrygd, en engelsk brown ale på 3,5 %.

Engelsk? Det står ju att de använt amerikansk humle på etiketten? Ja. Men eftersom jag trots ansträngningar inte lyckas hitta några smaker av modern humle så tycker jag att den ligger mycket bra i den stilen.

Färgen är brun, vätskan klar. Det fingertjocka beigea skummet sjunker ner rätt fort utan att lämna några rester efter sig.

Doften är ren och maltig med bruna brödsorter och knäck. Lätt beska och aningar av kaffe.

Smaken är ganska besk till att börja med. Maltiga toner av pumpernickel och bitter choklad. Lätt-medelstor kropp. Eftersmaken är mjukare med kaffe-smaksatt mjölkchoklad, knäck och melass. Avslutningen har toner av hö och rågbröd.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En trevlig och lättdrucken folköl, som kommer att passa bra till julmaten (om än inte sillen, här kommer beskan att bli metallisk).

Betyg: 3,71. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 17:90 för 330 ml. Bäst före: 22/03/2015 (batch 001228).

Pant?

2 kommentarer:

  1. På tal om att passa till julmat. Tänkte bjuda på rökt hjortlår och potatisgratäng. Till det tänkte jag bjuda/dricka Fuller's Old Winter Ale. Vad tror du om det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det blir bra, utan att vara någon expert på mat/dryck-kombinationer. (min tidigare kommentar verkar ha försvunnit)

      Radera