2014-11-11

Big Dan's Oaky Smokey Wheat Lager

Å ena sidan uppskattar jag verkligen öl som är extremt traditionella och för vidare hundraåriga traditioner på ett varsamt vis.

Å andra sidan tycker jag minst lika mycket om de öl som tar traditioner vidare, nyskapar eller helt bryter alla förutfattade meningar om vad öl kan vara…

I den senare kategorin, i alla fall för att vara en oktoberfestöl, hittar jag Big Dan's Okay Smokey Wheat Lager, en rökt vete-lager på 5 % som bryggts av Slottskällan för Big Dan's Beer Barn (som verkar vara ett varumärke från AMKA/Beer Enthusiast).

Färgen är halmgul (5 EBC), vätskan helt blank/klar. Det två fingrar höga skummet är luftigt och vitt innan det snabbt sjunker ner till ett tunt lock. Det blir lite rester kvar av det på glaset.

Doften har en ren rökig ton som drar åt charkvaror. Några syrliga vetetoner, en tydlig och ren beska samt aningar av maltsötma. Den känns som en mycket lättare, renare och rätt tillbakadragen klon av Æcht Schlenkerla Rauchbier Märzen.

Smaken är ren med chark-rök i bakgrunden. Ren beska, brödig sötma och antydningar till vete-syrlighet. Medelstor kropp. Ren beska, mer bröd-sötma och lätt rök i eftersmaken. Aningar av metall, trä och grönsaker. Avslutningen är medelmjuk med toner av rågbröd och ölkorv.

Kolsyran är kraftig, de många medelstora bubblorna är mjuka och kortlivade. Vätskan är aningen sträv.

En ren och balanserad ljus lager med lite rökighet. Jag hade hoppats på mycket mer smaker av rökmalt, vetemalt och ekkuber (jag vet inte om ölen alls lagrats med sådana, men namnet gav viss inikation tyckte jag). Nu känns det mest som Slottskällans gamla trotjänare Uppsala, fast med en skvätt Bamberg-rökmalt.

Betyg: 3,54. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment oktoberfest 2014 (finns idag kvar i 78 butiker). Pris: 28:90 för 500 ml.Bäst före: 030315 (batch BDOS1405).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar