2014-11-01

Omnipollo + Buxton Stolen Fruit

Det må stå ”Saison/Farmhouse Ale” på Beer Advocate, men det håller jag inte alls med om: En syrlig veteöl på 4,6 % bryggd med juice och zest från rosa grapefruit och lime kallar jag för en Berliner Weisse. En skruvad sådan, vilket väl var väntat från Omnipollo och Buxton Brewery, men ändå en Berliner Wiesse.

Namnet? Stolen Fruit. Etiketten? Obegripligt snygg. Snyggt obegriplig. Som vanligt.

Färgen är kallt gul, vätskan är klar. Det finns lite fällning på flaskans botten. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt, det sjunker väldigt långsamt utan att lämna några rester på glaset.

Doften är lätt och mycket torr. Sur-syrliga toner av lime och grapefrukt. Aningar av hallon och en viss sötma från persiko-godis. Jästiga vete-dofter.

Smaken är kraftigt syrlig utan att bli vass. Fruktiga toner av persika, citron. lime och omogna plommon. Det känns som om syrligheten kommer både från frukten och vetet/jäsningen. En lätt ren sötma i bakgrunden. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är citronsyre-syrlig med övergående smaker av fruktgodis och öljäst, det senare ger ölen ett behagligt djup.

Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är lätt och torr.

En mycket intressant och mycket uppfriskande Berliner Weisse. Ja, jag är en Omnipollo-fanboy, men det har jag inga problem med så länge de fortsätter plocka fram öl som är så här spännande och goda.

Betyg: 4,25. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter oktober 2014 (lagerstatus). Pris: 33:90 för 330 ml. Bäst före: 18/7/15 (bryggd 18/7/14).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar