2014-11-22

Omnipollo Gracchus

Tidigt 2014 höll Omnipollo en tävling för brittiska hembryggare tillsammans med Siren Craft Brew. Vinnaren Mike Bates fick brygga sin öl, en 4,5 %-saison med drag av råg och gin, hos Dugges. Den är brygd med enbär, citronskal, svartpeppar och kardemumma. Gracchus är namnet.

Färgen är halmgul, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, det sjunker sakta och lämnar lite rester efter sig.

Doften är torr och jästig med kryddiga toner. Aningar av tvål och citrusfrukt. Mycket kardemumma.

Smaken är torr och frisk, nästan som ett kryddat mousserande vin. Jästiga fenoler och kardemumma, aningar av metall och tvål. Medelstor kropp. Eftersmaken är frisk med en lätt syrlighet och lite kryddor i bakgrunden. Avslutningen är ganska kort med citrusskal.

Kolsyran är kraftig, de många små bubblorna är långlivade. Vätskan är rätt lätt och något torr.

En mycket balanserad saison med subtila kryddtoner som inte tillåts ta över. Men det är ändå en liten besvikelse – inte för att det är en dålig öl, men de där gin-tonerna gick mig förbi. Och… Jag får inte riktigt den där känslan av att få titta in i en alternativ verklighet som de bästa Omnipollo-ölen kan ge. Fast etikettens växt får mig att tänka på Voynichmanuskriptet, och det är bra.

Betyg: 3,51. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter oktober 2014 (lagerstatus). Pris: 33:90 för 330 ml. Bäst före: 2015-06-27 (batch T333).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar