2014-11-21

Scandinavian Spruce Ale

En öl jag fått ta på via omvägar ska ikväll analyseras. Det är Scandinavian Spruce Ale från Lundabryggeriet (senare uppdatering: den bryggs av Eskilstuna Ölkultur). Denna öl på 6 % har bryggts med pisnermalt, sauer-malt och carapils-malt. Cascade-humle, saison-jäst och granskott. De senare plockas i maj och hålls nedfrysta tills dess att de ska användas i vörten.

Färgen är guld-bärnsten (15 EBC), vätskan är klar. Det fyra fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, det lämnar inga rester efter sig när det sjunker ner.

Doften är söt, närmast kladdig. Citrus-humle, Karlssons Klister och lösningsmedel. Parfymerade toner av spånskiva och kryddor.

Smaken startar surt med en aggressiv sötma och lite fruktig humle. Kryddig saisonjäst och feta parfymiga smaker. Medel till stor kropp. Eftersmaken har kvardröjande surhet, men den känns mer belgisk med tydliga jästtoner, kryddor och het alkohol. Avslutningen är kort med parfymerade toner av färskt virke och exotiska frukter.

Kolsyran är extremt kraftig och vass, det nästan gör ont i munnen. De stora bubblorna är långlivade. Vätskan är torr och relativt lätt.

Det här hade varit en klart duglig saison, om det inte varit för de sura tonerna och den överdrivna kolsyran. Granskotten? De märktes inte utan försvann bakom alla jästtoner.

Betyg: 2,44. Tillgänglighet: Okänd. Pris: Okänt för 330 ml (denna flaska var en gåva). Bäst före: 2015-01-01.

Senare tillägg: Ölen, liksom en brun variant, har en egen hemsida: www.scandinavianspruce.com

4 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson22 november 2014 kl. 09:07

  Trots att jag följer allt som händer på Lundabrygget så har detta öl gått mig helt förbi. Det har inte synts till på puben eller på Systembolagets hyllor. Förmodligen så år det en prototyp för någon kommande lansering. Jag får skriva till dem och ta reda på mer om det.

  SvaraRadera
 2. Är det verkligen Lundabryggeriet som gjort den? Deras hemsida pratar om Eskilstuna Ölkultur.

  http://www.scandinavianspruce.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står Lunabryggeriet på flaskan i alla fall. Det kanske varierar var den är tillverkad mellan batcharna?

   Radera
 3. Jag drack den på Örebro Öl & Whisky och då hade dom den på pump i Eskilstunas monter. Oavsett så tyckte jag den var pigg och fräsch, fast jag hade önskat mer tryck från granskotten.

  SvaraRadera