2014-11-10

Oppigårds Närke Ädelweiss

Under festivalen Stora öl - små bryggerier tidigare i höstas serverade Närke Kulturbryggeri ett öl som de bryggt i Örebro tillsammans med Oppigårds: Den versionen av Ädelweiss minns jag som en trevlig hopfenweisse.

Nu har den åter bryggts, i större mängd, hos Oppigårds och buteljerats: Denna Ädelweiss är en hefeweisse på 6 % humlad med de ganska nya tyska sorterna Saphir och Opal.

Färgen är guld-brun, vätskan är lätt grumlig. Det mycket höga skummet är beige och kompakt, det sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Doften är mjuk med söta toner av bröd. Jäst-fenol-kryddiga toner samt fruktdofter av apelsiner och ananas. Mild syrlighet och en beska som drar åt metall.

Smaken är besk, ren och faktiskt rätt lätt. Lite röda äpplen, apelsiner och ananas. Den växande beskan blir efter en stund lite sträv. Kryddiga toner av muskotnöt och kryddpeppar. Stor kropp. Eftersmaken är aningen tvålig med beska fruktiga toner och en sträv känsla av gröna bananer och äppelkart. Avslutningen är strävt omogen.

Kolsyran är kraftig (som den ska vara), de medelstora bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är något tjock.

Nej, det här var en viss besvikelse. Inte alls så god som de tyska traditionella veteölen eller de mer moderna tyska veteölen. Å andra sidan är det ett av de första försöken i stilen som Oppigårds gör, så man får hoppas att de slipar på saker och ting för jag ser gärna fler exempel i framtiden.

Betyg: 2,95. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment 17 oktober 2014 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 500 ml. Bäst före: April 2015.

Senare tillägg: Om det är samma recept men bryggt på två olika bryggerier, borde det då listas som två olika öl på Beer Advocate? Nej, i princip inte. Men av det jag vet så är det här ett 50/50-samarbete, så det finns heller inget uppenbart sätt att lösa "problemet", hur man än gör annars så blir det fel ändå. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar