2014-11-03

Mohawk Brown Is The New Brown

För länge sedan (relativt sett) kom fantombryggeriet Mohawk Brewing Company med en amerikansk brown ale, Mohawk Brown Ale. I samband med omdesignen av etiketterna fick denna öl också byta namn till Mohawk Brown Is The New Brown.

5,7 % alkohol. 39 IBU. Malt: Pilsner, Münchner, Crystal, Pale Chocolate. Råfrukt: Rostat korn och havregryn. Humle: Chinook, Willamette och Amarillo. Bryggd hos Dugges.

Färgen är mörkt brun (60 EBC), vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är ljusbrunt och luftigt, och sjunker långsamt lämnandes tjocka rester på glaset.

Doften är mjuk, medelsöt och maltig. Mjölkchokladkaka, aningar av ren alkohol, pumpernickel och en aning knäck.

Doften är mjuk med massor av choklad och en robust balanserande beska. Toner av mjukt kaffe, rågbröd och chokladkakor. Medel till stor kropp. Eftersmaken är tydligare rostad med kakao, kaffe, småkakor och en ren beska. Den långa avslutningen är besk och medeltorr med aningar av katrinplommon.

Kolsyran är stark, de få medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är relativt lätt.

Jag gillade den här. Dels för att den saknade den engelska dammigheten, men också för att den saknar den amerikanska parfymiga aromhumlingen. Testade att dricka den tillsammans med en bit mild rökt svartpeppar-ölkorv, och först då insåg jag hur kraftig malten i den här är – korvsmaken bara försvann.

Betyg: 4,4. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan juni 2014 (dock i förvånande få butiker). Pris: 21:40 för 330 ml. Bäst före: 2015-05-07 (batch T310).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar