2010-02-28

Nynäshamn Sotholmen Extra Stout

Det här är uppenbarligen ingen helt ny öl, även om den började säljas på Systembolaget för en månad sedan. Jag drack den nämligen från fat redan sommaren 2007, gissningsvis på Oliver Twist eller Glenfiddish Warehouse No 68, jag minns faktiskt inte riktigt. Då tycke jag "3,05", men det kan ha varit en testbrygd.

... Jag kanske ska nämna att det är Sotholmen Extra Stout, en amerikansk porter foreign/export stout på 6,6% 7% från Nynäshamns Ångbryggeri recensionen handlar om?

Färgen är kolsvart, vätskan ger ett närmast sirapsliknande intryck när jag häller den i glaset. Det två fingrar höga skummet är mycket kompakt och varmt brunt. Nästan inga skumrester på glaset.

Doften är söt, närmast lite sackarin-stickig. Distinkta toner av kaffe, kakao och rostade nötter. Lite lättare toner av mjöl, rökt kött och lite alkohol.

Smaken är inte lika söt. Kraftigt rostade maltiga toner, aningar av alkohol och torkade frukter. Torra beska smaker, aningar blommig och citrusaktig humle. Eftersmaken är söt och mogen med toner av lönnsirap, bittra örter, lakrits, färska röda bär, apelsiner och grapefrukt. Avslutningen är söt med en aning salt och gräddkola.

Kolsyran är mild, bubblorna små. Vätskan är mycket mjuk och lite tjock.

En mycket trevlig och... hur ska jag uttrycka det... belönande dryck. Inte det mest komplexa i stilen jag träffat på, men väldigt trevlig och humörhöjande. Och beröm till Nynäshamn att välja en 250 ml-flaska, helt perfekt mängd för den här ölen!

Betyg: 4,1. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter februari 2010. I dagsläget finns 332 flaskor kvar. Pris: 23:00 för 250 ml.

8 kommentarer:

 1. Två kommentarer; 1 rättelse och en fundering:
  - Glennifiddich Warehouse no 68 ska det vara, inte 16.
  - Varför kallas det "amerikansk porter"? Är det Beer Advocate som kallar det för det? Enligt SHBF's öltypsdefinitioner finns det ju en öltyp som heter just "Extra Stout"!
  Pelle Stridh (www.alltomol.nu)

  SvaraRadera
 2. @Pelle Stridh: 1. Rättat. Så dumt.

  2. När det gäller svensk öl är oftast Beer Advocate = jag. Dock inte i det här fallet, och jag inser nu att stilen snarare är en engelsk export stout om man läser BA-stilbeskrivningarna. (Å andra sidan har BJCP ingen "extra stout". Att lägga öl i fack är inte alltid lätt.

  SvaraRadera
 3. Nej det är ingen ny öl. Min första anteckning är från Nacka-mässan september 2003 och jag är inte säker på om den var ny ens då. Den har alltid varit fantastiskt god på fat ute på mässan men den här flaskan var precis som du beskriver inte dum heller.

  Idag släpps Bötet Barley Wine i samma perfekta storlek.

  SvaraRadera
 4. Om de släpper sin DIPA på Systembolaget (minns inte om det snackats om det eller inte) är 25 cl helt rätt även där tycker jag.

  SvaraRadera
 5. Håller med, gillar denna väldigt mycket. ytterligare en petimetrig rättelse, den är på 7,0%

  SvaraRadera
 6. I mitt tycke den godaste svenska öl som finns, tycker dock att den är snäppet bättre på fat men visst är det kul att det går att köpa några flaskor när man druckit upp det som finns på puben ;)

  SvaraRadera
 7. @Fredrik: Noterat. Det måste ha varit en gammal batch som höll 6,6%.

  SvaraRadera
 8. Jag var inte så jätteförjust, jag tyckte det var för stark doft och smak av rökt korv!

  SvaraRadera