2010-02-09

Stensbogaard English Dark Stout

Idag har jag varit på lite mörkt-engelskt-öl-humör, så det var ju bra att jag hade en av februarinyheterna i kylen: English Dark Stout från danska Stensbogaard Bryghus, en engelsk stout brygd med havre på 6,8%. Flaskan jag har köpt är från batch #104.

Färgen är mycket mörkt brun, nästan svart. Vätskan är klar. Det två fingrar tjocka skummet är ljusbrunt och det sjunker långsamt ner till ett tjockt lock utan att lämna några skumrester på glaset.

Doften är söt med syrlig-bittra fruktiga toner samt rostade, nästan brända dofter av mörk choklad, gröna druvor och en lätt metallisk beska. Tycker nog att den är rätt elegant.

Smaken är mer syrlig än vad jag väntat mig. Den är dessutom väl humlad med en hel del typiskt blommiga engelska humlesorter. Alkoholen är helt spårlös, fast kroppen är något svag för styrkan. Mycket rostad malt med en aning choklad och svagt kaffe. Eftersmaken är syrlig (som deg) med lite kaffe-kola en en lätt fruktig smak.

Kolsyran är mätt med många mjuka bubblor. Vätskan är lite lätt.

En välgjord och behaglig stout, även om jag väntat mig lite mer tyngd.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter februari 2010 (när detta skrivs finns 1.790 av 3.300 flaskor kvar). Pris: 56:00 för 500 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar