2010-02-21

Dugges Spring Beer

Min mormor, född 1909 i de sydsörmländska skogarna, hade ett mycket varmt förhållande till de vilda fåglarna. Men det var en mycket selektiv kärlek. Småfåglarna matades noga i kvarterets gemensamma fågelbord liksom på sommarstället. Bland favoriterna fanns Nötväcka (som hon kallade Trädklättrare), Flugsnappare och allehanda småfinkar.

Andra fåglar gillade hon inte alls. Kråkfåglar i allmänhet och skator i synnerhet schasades bort från maten.

Trastar och starar var någonstans mitt emellan. Övervintrande björktrastar som verkade mer intresserade av att köra bort andra fåglar än att själv äta frö och talg; hon kallade dem för "Poliser". Själv är jag väldigt förtjust i dessa fåglar som springer omkring på gräsmattorna och lyssnar efter mask på somrarna.

Vad har nu detta med öl att göra? Jo, Dugges första lager på Systembolaget, och väl deras första öl med så här stor spridning, har en uppblåst stare på etiketten! Spring Beer är en ljus amerikansk helmaltslager på 4,7%.

Färgen är guld med en aning brunt, vätskan är en aning grumlig (köldgrumling?). Det två fingrar höga kompakta skummet är aningen varmvitt. Nästan inga skumrester på glaset.

Doften är torr och humlig med vissa amerikanska citrustoner. Aningar av jord och en lätt syrlighet.

Smaken är torr med toner av fruktig humle (tamarinder, citronskal, aprikos) och en lätt ton av våt matjord. Relativt lätt i såväl kropp som smak, men det är väl att vänta vid 4,7%. Beskan är medelkraftig och gränsar till att bli syrlig. Den korta eftersmaken är jordig med toner av mineraler och lime.

Kolsyran är medel till stark, de många små bubblorna mycket friska. Vätskan är relativt lätt.

Med tanke på att det här ölet släpptes i Systembolagets tema "Det heta kryddiga köket" har flera andra bloggare (som väl varit lite smått besvikna på den här) funderat på om den kommer till sin rätt mer i ett sådant par. Helt osjävliskt lagade jag därför till en portion Kyckling Bhuna och åt till.

Och jodå, det blev en betydligt vettigare smakupplevelse. Betyget är dock satt för ölen utan mat.

Betyg: 2,95. Tillgänglighet: Systembolagets vårsortiment 2010, ska vara tillgänglig till april-maj. Pris: 23:90 för 500 ml.

10 kommentarer:

 1. vart kan man köpa bhuna-pastan?

  SvaraRadera
 2. @Dempa: Curry House, Haga Nygata 27 B, Göteborg.

  Jag hamstrade en hel del när jag bodde hos Rick Gordon i höstas. Fast nu börjar currysörjorna ta slut...

  SvaraRadera
 3. I hörnet st:olai kyrkogata/hantverkargatan norrköpng finns orient-livs där finns ialla fall vindaloopasta från samma fabrikat.

  SvaraRadera
 4. @Anonym: Tackar så mycket! Ska definitivt kollas upp!

  SvaraRadera
 5. Tamarinerär ett släkte av apor. Försöker du tala om att ölen smakar apa? :)

  SvaraRadera
 6. Min är också grumlig vid 15 grader!!!

  SvaraRadera
 7. tycker att betyget är helt rätt. Lite tråkigt att Dugges blir mainstream med en så pass karaktärslös öl. Jämför man med t ex Nils Oscars God Lager så är sakanr denna Dugges helt karaktär.

  SvaraRadera
 8. Jästfällning, kylgrumling mm. Ingen höjadare alls. Har inte Systembolaget en kvalitetskontroll?

  //Anders, Uppsala

  SvaraRadera
 9. Ryktet som går är att Dugges nästa lager på bolaget bryggs på Slottkällan - är det sant?

  /Anders / Uppsala

  SvaraRadera