2010-02-05

Ommegang Three Philosophers

Alla andra ölbloggare häller i sig februarinyheterna, jag väljer att gå tillbaka i tiden: Till hösten 2007 mars 2008, när Systembolaget sålde ett parti Three Philosophers. Det är en kloster-quadrupel med på 9,8% från New York-bryggeriet Ommegang. Till deras egna quad tillsätts 2% belgisk körsbärs-lambic innan buteljeringen.

Färgen är brunröd, vätskan är klar. Det lilla skummet försvinner snabbt ner till ett ytterst tunt lock. Inga skumrester på glaset.

Doften är kraftig och lyxig med torr-söta toner av söt färsk frukt. Färska och inlagda körsbär. Lite syrliga toner i bakgrunden samt en aning smörkola.

Smaken är torr och fruktig med en aning lambic-surhet. Jäst, mineraler, choklad och en aning fruktgodis. Kroppen är svag. Eftersmaken är mycket torr med toner av körsbär, alkohol, salt och en aning av smörkakor.

Kolsyran är stark med massor av närmast vassa bubblor. Vätskan är lätt för stilen.

Jag hade trott att den här skulle bli jättesnygg av några år skafferiet, men det känns lite som om den redan passerat sin topp: För låg sötma, för dålig kropp och något obalanserad. Jag är faktiskt aningen besviken på den här.

På en del forum har jag läst att det här ska vara ett försök att göra en kopia av den sägenomspunna Trappist Westvleteren 12, men eftersom jag aldrig druckit den har jag svårt att säga om det stämmer. Fast... Har den verkligen körsbärstoner? Hur som helst ett intressant och bra öl, som antagligen var bättre för ett år sedan.

Betyg: 4,05. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter mars 2008 (slutsåld). Pris: 76:70.

11 kommentarer:

 1. Nej, W12 har inga såna toner. Men jag är inte rätt man att uttala mig då jag aldrig kan få mina W12 att smaka lika gott som vilken flaska Rochefort 10 som helst oavsett hur kort eller lång tid jag lagrar dem.

  SvaraRadera
 2. Om jag inte minns fel kom det här ölet dock i mars 2008. Minns att det var ett av de första öl jag köpte när jag fyllde 20.

  SvaraRadera
 3. Att lagra öl en längre tid i ett skafferi är inte att rekommendera.

  SvaraRadera
 4. Markus, det beror väl på temperaturen i skafferiet det.

  SvaraRadera
 5. @Markus: Tja, det är det jag har tillgång till.

  SvaraRadera
 6. Precis som David skriver så släpptes Three Philosophers i mars 2008 och kostade 76:70. :)

  Ibland är det skoj att kunna gå tillbaka i Systembolagets arkiv: http://www.systembolaget.se/NR/rdonlyres/3A795B09-91D3-4B96-8CC6-55AA7419E6D1/0/2008_03_varunytt.pdf

  SvaraRadera
 7. Jag har haft diverse flaskor i ett sideboard i vardagsrummet över ett par år och vad jag minns såhär så har inget blivit dåligt.. men som sagt, jag är ingen lagringsexpert (då skulle jag inte förvara i IKEA-möbel i vardagsrummet:). Sist var det en stor De Molen-flarra som stått nåt år, den var bra.

  SvaraRadera
 8. Jag smakade denna väldigt nyss och tyckte den var grym! Smaken är verkligen som baken.
  Bakgrunden till ölet: Hembryggaren Noel Blake kom tvåa i National Homebrew Competition -01, inspirerad av Westvleteren 12. Han vann tydligen någon essätävling, där han beskrev sin "drömöl", en orgastisk beskrivning av ett öl som kanske liknar de mer eleganta mörka starka belgarna. Ommegang inspirerades och bryggde en batch och några flaskor skulle gå till Noel. Efterhand tyckte man att komplexiteten inte var den bästa, varför man slängde i lite Boon Kriek, och receptet modifierades så.

  SvaraRadera
 9. Mats-Johan: Absolut. Tyvärr är dock de flesta skafferier på tok för varma för att vara lämpliga för lagring av öl.

  Bark: Jo, jag förstår det.

  SvaraRadera
 10. Bark, vilken årgång på flaskan var det? De jag köpte i det senaste släppet var från 2009.

  /Mattias

  SvaraRadera
 11. @Matias: Jag är inte säker, men det här borde vara en 2006 eller 2007.

  SvaraRadera