2010-02-15

Spezial Weissbier

Direkt efter ölprovningen på De Klomp i lördags kom folk vid bordet tillbaka med tysk lager. Inget förvånande om man känner de personernas smak direkt. Det visade sig vara Spezial Rauchbier Lager, som verkade uppskattas mycket.

Jag är aldrig sen att hämningslöst följa minsta trend, så jag stagade fram till baren och frågade efter en flaska. Den var slut. Men de hade en annan från samma bryggeri, Brauerei Spezial i ölmeckat Bamberg: Spezial Weissbier. Det är alltså den orökta veteölen i sortimentet. Alkoholhalten är 5,2%.

Färgen är orange-gul, vätskan grumlig (även om jästfällningen var ovanligt seg och hamnade mest i glasets övre del). Det ganska fasta skummet är tre fingrar högt och lämnar en del skumrester på glaset.

Doften har estriga lätta toner av färsk frukt, lite syrliga toner av färskt kött och mineraler. Syrligheten är rätt mild, jag känner åter en ton av salt buljong. Eftersmak med vetemjöl, och lätta estrar, i allmänhet ganska neutral.

Kolsyran är lätt, bubblorna lite trötta. Vätskan är aningen kladdig i känslan.

En av de minst intressanta tyska veteöl jag druckit. Inte direkt dålig eller felaktig på något sätt, bara lite för trist.

Betyg: 2,75. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 79:00 för 500 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar