2010-02-17

Ölvisholt Lava

Det är inte ofta man får tillgång på öl av valutaorsaker. För visst är det så, om inte isländska kronan hade kraschat för en tid sedan hade det knappast importerats så mycket isländsk öl som det faktiskt gjordes under 2009.

Den här är en av de mest kända från det relativt nya öllandet Island (öl var förbjudet fram till 1989), Lava. Den bryggs av Övisholt Brugghús och är en imperial stout på 9,4%. Det finns nu ett öppet keykeg på De Klomp.

Färgen är kolsvart, det två fingrar höga ljusbruna skummet sjunker sakta ner och lämnar ett flint flor på glaset.

Den lätta doften är söt med lite rostade toner och aningar av frukt. Ingen alkohol noterades.

Smaken är söt med stora smaker som ändå inte sticker iväg åt något särskilt håll, men den blir inte heller övertung. Ganska neutral, men inte alls lätt eller enkel utan bara ren och balanserad. Lite torkad frukt i eftersmaken. Farligt lättdrucken.

Kolsyran är medelstark, vätskan har en lätt mjukhet - lättare än väntat.

Som sagt, den här var farligt lättdrucken. Jag hade en hel del förväntningar på den här eftersom folk som druckit den tidigare hittat kraftiga lakritstoner, som jag inte alls kunde känna. Trots det en ren och elegant öl som håller sig lite för sig själv.

Betyg: 3,95. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 99:00 för 200 ml.

10 kommentarer:

 1. Förbjudet med öl!? Var det för att skydda Black Death-marknaden?

  SvaraRadera
 2. Ryktet säger att starköl var förbjudet för att få bukt med supandet. Ryktet säger också att landet därför uppfann den smakfulla drinken "lättöl med ett shot vodka i".

  Bark vet nog mer.

  SvaraRadera
 3. @Peter Liljenberg: Det var i princip samma förbud som fanns i Sverige fram till 1956, de infördes också ungefär samtidigt.

  Under tiden beställde man in en lättöl och hällde i ett glas vodka.

  SvaraRadera
 4. 99:- för 20cl ? Det var ju sjukt dyrt. Fast vad jag minns sa Take att inpriset på det där ölet var skyhögt medans flaskorna är relativt billiga. De kostar runt 30:- via en privatimport.

  SvaraRadera
 5. Finns i systembolagets beställningssortiment, runt 35:- per flaska.

  SvaraRadera
 6. Då var den billigare på O'Connors i Uppsala. 72 kronor för 40 cl.

  SvaraRadera
 7. Lakrits...... Jag har druckit flera ggr och aldrig hittat ngn lakrits i den. Konstigt. Tycker deras produkter genomgående har bra standard. Har påskabjór i hallen som skall testas under helgen :-)

  SvaraRadera
 8. Haha, låter helt bisarrt att förbjuda öl, men inte starksprit.

  SvaraRadera
 9. @David L. Tja, som sagt hade Sverige samma regelverk 1917-1956. All "pilsner" man drack i pilsnerfilmer och på ölcafeer var dagens folköl.

  SvaraRadera
 10. Jao, jo. Det stämmer ju. Och innan 95 var ju maxgränsen 5,6 - vilket ju inte är längesedan egentligen...

  SvaraRadera