2010-02-24

Sigtuna Vårweizen

Med utsikten täckt av det tjockaste lagret snö jag sett i Linköping känns inte riktigt våren sådär speciell aktuell, men nu är det ju vår enligt Systembolagets tillfälliga sortiment. Så ölen för kvällen får bli Vårweizen från Sigtuna Brygghus, en bladning av sydtyska traditioner och amerikansk humle. Alkoholhalten är 5% och jag drack den hårt upphälld ur ett weissbierglas.

Färgen är någonstans mellan mörkt beige och ljust brun, vätskan är grumlig (om än inte lika grumlig som många av de tyska exemplen). Det två fingrar höga skummet är vitt, det sjunker sakta ner till ett mycket tunt lock som simmar omkring på glaset. Rätt lite skumrester på glaset.

Doften är fruktig på flera sätt: Söta estrar från vetet (äpplen, apelsiner, plommon och banangodis) och fruktig humle med en bitter ton. Lite jäst och en torr doft av mjöl.

Smaken är först torr med en närmast vass beska. Den utvecklar sig snabbt till en sötare smak med en distinkt ton av banankola. Även denna smak ersätts efter en kort stund av fruktiga toner av äppelkart, mogna aprikoser och en sakta växande ren bitterhet. Eftersmaken är rätt torr med mineraler, gröna äpplen och aningar av grapefrukt och lime. Jäst i avslutningen.

Kolsyran är kraftig med massor av små friska bubblor. Vätskan är medelmjuk.

En intressant blandning av tyska och amerikanska influenser, som dock inte blir så slätstruken som de rent amerikanska veteölen verkar vara. Mycket uppfriskande. Skulle jag ställas inför valet att dricka en till av den här eller en av de klassiska från Bayern, så skulle den här nog väljas bort.

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Systembolagets vårsortiment (ska vara tillgänglig till april-maj). Pris: 24:90 för 500 ml.

6 kommentarer:

 1. Intressant att du skriver "estrar från vetet". Kan man få esterproduktion från det säd som används? Jag har alltid tänkt att estrar är en biprodukt av jästen.

  Skall bli spännande att testa Vårweizen - verkar kul!

  Med vänlig hälsning,

  Victor på nagotattdricka.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Alkohol blandas med syra=estrar.
  Kemilektion 1982...

  SvaraRadera
 3. @Rick: Har lätt suddiga minnen från samma kemilektion... men från ett senare år. =)

  SvaraRadera
 4. Nej du Victor - det är ju inte lätt att ha kemi i mammas mage va :)

  SvaraRadera
 5. Hej Vårweizen gör att vi växer så det knakar. Se videon: http://www.youtube.com/watch?v=-E_L10cAMZQ

  Mvh Peter på Sigtuna

  SvaraRadera
 6. Alltid trevligt med lite VetePilsner. Den var av bra kvalité tyckte

  Amstel

  SvaraRadera