2010-02-03

Archa Beer

Av min svåger fick jag i julklapp en tjusig påse innehållande 5 burkar Thailändskt öl. Sånt uppskattas ju. Och eftersom jag gillar kontraster så är det väl en bra öl att recensera efter den förra DIPAn.

Archa Beer lanserades 2004 av bryggeriggruppen ThaiBev som ett lättare och modernare alternativ till den inhemska storsäljaren Chang, som ligger på 6,4%. Den här råfruktslagern (brygd på malt, ris och humle) har alkoholhalten 5,4%.

Färgen är klar-gul, det två fingrar vita skummet fräser när man håller upp ölen för att sedan falla ner till ett luftigt vitt lager. Inga skumrester blir kvar på glaset.

Doften är rätt ren med lite toner av franskbröd, alkohol och en lätt syntetisk beska.

Smaken är neutral och mjuk (hade jag varit på ett sämre humör hade jag beskrivit den som "trist"). Krämiga lätt söta toner från råfrukten och bara exakt så mycket beska som behövs för att inte ölen ska bli för söt. Eftersmaken är mild och oinspirerad med lite lätta toner av alkohol och deg. Avslutningen blir vattnig.

Kolsyran är medel till mild; vätskan lite mjuk.

Den här funkar nog mycket bättre på en Thailändsk strand i solnedgång än i en lägenhet i Linköping med en halvmeter snö utanför fönstret. Tråkig, men i alla fall utan underliga bismaker.

Betyg: 2,95. Tillgänglighet: Köpt i Thailand. Pris: Gåva.

4 kommentarer:

 1. Erkänn att du är lite "beer ticker" du också Magnus ;-). Btw har du vägarna förbi Skåne 11/9 så kommer Närke på besök för bmd på Gastro.

  Ha det fint / Fredrik

  SvaraRadera
 2. @Fredrik: Ibland så... Men det är ju gott med öl.

  SvaraRadera
 3. 11/9? Det är till att ha framförhållning!

  SvaraRadera
 4. Syna ej given häst i munnen!

  //Argsom Ibarasatan

  SvaraRadera