2017-03-11

Stillwater Extra Dry

Vad ska man börja med ikväll? En amerikansk pint med torr saison inspirerad av sake på 4,2 %? Jo. Från amerikanska Stillwater Artisanal kommer denna öl döpt Extra Dry.

Vätskan är halmgul och aningen grumlig. Det tre fingrar höga skummet är vitt och luftigt; det sjunker ner till ett tunt bubbligt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är söt och kryddig med fenoliska toner av kryddpeppar och torkad koriander. Aningar av gummi, risbollar, limejuice, bubbelgum och pistagenötter.

Smaken är torr med kryddigt jästiga smaker. Torra syrliga oliga smaker av nyrivna citronskal. Citronkakor, lite koriander och växande smak av grönt. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken innehåller en övergående men ändå förvånande tjock alkoholsmak, men också muskotnöt, kryddnejlika och citronskal. Oljiga toner av ung sake. Det långa slutet är fenoliskt med lite bubbelgum.

Vätskan är mjuk och något kladdig. Kolsyran är kraftig, de många små bubblorna är friska och långlivade.

En udda smakupplevelse: Å ena sidan de välbekanta kryddig-jästig-torra smakerna från saisonjästen, å andra sidan de där oljiga. Inte illa, inte illa.

Betyg: 3,49.  Tillgänglighet: Systembolagets små partier 3 mars 2017 (lagerstatus). Pris: 29:70 för 473 ml. Bäst före: OCT 2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar