2017-03-22

Oppigårds New Sweden IPA

Bild: Oppigårds.
När jag först hörde att Oppigårds Bryggeri skulle ge sig på den nu så trendiga stilen New England IPA/Juicy IPA så insåg jag att det här kunde bli riktigt bra: Björn och hans bryggare brukar vara kompisar med humle och veta exakt hur de ska få fram de öl de tänkt sig. New Sweden IPA är en amerikansk IPA på 6,2 %.

Så det var ingen större tröskel att den bara fanns att beställa i lådor om 20 flaskor. Än mindre när det visade sig att jag kunde dela den med två andra öldrickare.

När den släpptes 1 mars så hände jag på det digitala låset och beställde direkt. Fick min orderbekräftelse och hoppades att få min öl efter den utlovade veckan.

Så blev det inte.

Dagarna gick, ingen öl. Till slut kontaktade jag Systembolagets kundtjänst som bad mig att ringa butiken. De letade igenom sitt lager utan att hitta min kartong. Till slut förklarade säljaren att det skett förändringar hos en distributör och att i samband med det försvunnit en stor mängd kollin, troligen också mitt. I vilket fall gjordes en nybeställning och jag fick raskt min låda igår.Färgen är ljust guld-orange, vätskan dimmig. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker ner till ett tjock lock lämnandes en del rester på glaset.

Doften har tydliga toner av mogen grapefrukt, grapefruktjuice och citronskal. Sötma som påminner om apelsinsaft och honungskarameller. Lite torkad pomerans och mango.

Smaken startar besk-sött med massor av grapefrukt. Mango, lime och söta apelsiner noteras också. Lite jordgubbsgodis och en aning av citronsyra (som verkar höra till stilen). Medelstor kropp. Eftersmaken är något sötare med aningar av kalk och honung, plommon, mango, mogna citroner och fruktgodis. Trots styrkan saknar den helt alkoholtoner. Avslutningen är något sträv med apelsiner, kalkkritor och köttsky.

Kolsyran är medelstor, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är ganska så tjock och något kladdig, lite som att dricka utspädd fruktpuré.

Nu är det ju lite knepigt att göra en helt objektiv bedömning av en öl som man har nio flaskor kvar av i skafferiet. Men som väntat, det här är en utmärkt genomförd öl i stilen, finslipad i varje detalj. Jag hade dock hoppats på lite mer fruktjuice och lite lägre beska. Ruggigt lättdrucken, jag hämtade faktiskt en flaska till när jag recenserat den första!

Jag tror att den här kommer att kvala in i det fasa sortimentet på rekordtid. Att Systembolaget haft svårt att hantera flödet av ölen är en tydlig indikation…

Betyg: 4,04. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment i kollin om 20 flaskor. Pris: 23:90 för 330 ml. Bäst före: Utgången av SEP 17 (batch A).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar