2017-03-13

Brekeriet Rhubarbe

Jag har farit med osanning!  Inför lanseringen av denna öl på Systembolaget tidigare i mars så skrev jag att denn öl var Brekeriets första i det fasta Systembolagsortimentet.

Det är det inte: Först ut var Saison som kom in september 2016. Jag ursäktar min okunskap med att det inte finns i någon butik i Östergötland, så jag har inte köpt den. Än.

Det här är sålunda deras andra öl i det fasta sortimentet: Rhubarbe, en ekologisk farmhouse ale på 5 % där rabarber fått vara med i jäsningen. Den ingår i deras serie Wild Bunch.

Färgen är guld, vätskan klar (det finns fällning på flaskans botten). Det fingertjocka vita skummet försvinenr iväg direkt utan att lämna några rester på glaset.

Doften är jordig med lite jäst och tydliga toner av rabarber och en aning kanel.

Smaken är torr och frisk med växande raberber, en aning kanelstång och jordig-jästig. Passerande ren sötma. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är medelsöt med ännu mer nyskördad rabarber, lite limejuice och en aning fruktgodis. Avslutningen är något sträv-syrlig med en kvardröjande smak av rabarber.

Kolsyran är medelstark, de många långlivade bubblorna små. Vätskan är medelmjuk och aningen kladdig.

En oväntat syrlig farmhouse ale med mycket trevliga rabarbertoner. Jag kan tänka mig att den här skulle passa utmärkt till en stark thailändsk wok.

Betyg: 3,69. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2017. Pris: 25:20 för 330 ml. Bäst före: 2022-01-12 (flaskad JAN 2017 #55)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar