2017-03-05

Spendrups Brutal Brewing A Ship Full Of IPA

Det här är en av de öl jag druckit mest på krogen under senaste åren, den finns liksom lite överallt (Spendrups har varit framgångsrika på krogarna i Östergötland känns det som). Märkligt nog har jag aldrig recenserat den.

Inte så välsedd bland ölnördar: ”Näää, den där… inget vidare!” brukar det heta, ibland följt av ”Jag skulle kunna väl brygga en bättre IPA själv, men…”

Ölet är alltså från deras interna fantombryggeri Brutal Brewing och heter A Ship Full Of IPA (även om något i mitt huvud hela tiden vill kalla den A Ship Full Of Hops. Hmmm). Det är en amerikansk IPA bryggd med Magnum, Amarillo, Cascade och Galaxy, och alkoholhalten är 5,8 %.

Färgen är mörkt guld, lite åt det bruna. Vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt, det sjunker sakta ner till ett tjockt lock lämnandes en del rester på glaset.

Den (inte alltför starka) doften har tunga maltiga toner av knäck och mörkt bröd. Citrusfrukter som grapefrukt, citronskal och lite kryddig pomerans.

Den inledande smaken påminner mer om en engelsk IPA med knäckig malt och ren kryddig humle.Växande citrusskal (grapefrukt, citron) och mango. Långsamt växande beska, medelstor kropp. Eftersmaken har en förbipasserande ton av torkade örter, medelsöt brödig malt, lite värmande alkohol, kryddig/blommig humle och lite kolakakor. Avslutningen är balanserad med godissötma och blommig beska.

Kolsyran är medelstor, de många små bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Inte så illa för en AIPA från ett storbryggeri. Balanserad och lättdrucken med lite modern humle (som gärna fått vara mer framträdande), utan några större fel.

Betyg: 3,46. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2016 (inkvalad från beställningssortiment). Pris: 14:90 för 330 ml. Bäst före: 12. 02. 2018.

11 kommentarer:

 1. Bästa ölen på länge från ett "stort" Svenska Bryggeri

  SvaraRadera
 2. Extremt prisvärd! BB kan ju när de vill.
  Finns det någon humlefokuserad öl för under tjugan som slår denna?
  Jag trivlar.

  SvaraRadera
 3. Detta är mun go-to öl. Sedan jag stötte på den för 2 år sen i göteborg har jag haft den på min topplista. När jag bjuder på den blir folk imponerade då de annars kanske inte dricker ipa. Kanonöl!

  SvaraRadera
 4. Klart min favorit i mängden av alla varianter!

  SvaraRadera
 5. Räknas den som glutenfri (under 20 PPM)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog bäst att fråga Spendrups om.

   Radera
 6. Det här var en överraskning! Första gången jag testar denna. Helt suverän!

  SvaraRadera
 7. Det här var en överraskning! Första gången jag testar denna. Helt suverän!

  SvaraRadera
 8. Jag upptäckte den här om dagen, den är nu min nya favvo! Googlade på den och kom hit så därför tänker jag lämna en lite kommentar. 5 Kenta av 5 enligt mig!

  SvaraRadera