2017-03-08

Stigbergets Amazing Haze

Bild: Stigbergets Bryggeri.
Stigbergets Bryggeri. Jag drack ett antal av deras öl under 2015, och var då långt från imponerad. Oavsett vilken stil de bryggde blev det orent och ofärdigt.

Men det var då och nu är läget ett helt annat, de har under senaste året seglat upp som ett av landets absolut främsta IPA-bryggerier med öl som fått ett internationellt genomslag.

Så det var med höga förväntningar jag öppnade den här flaskan med Amazing Haze, en New England-IPA på 6,5 % som dubbel-torrhumlats med Mosaic.

Färgen är guld, vätskan grumlig. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, och det sjunker ner till ett lock lämnandes lite fina rester på glaset.

Doften är robust med fruktig modern humle – apelsin, grapefrukt, citron, äppeljuice. Lite citronsyra och godissötma. Det är en hel del grapefruktjuice, faktiskt…

Den inledande smaken är mycket besk. Växande fruktig sötma kompletterar och balanserar. Grapefruktjuice, mango, citronskal, mogna äpplen och lime. Medelstor kropp. Eftersmaken har en tydlig växande alkohol och smaker av citrushumle och syrligt fruktgodis. Det rätt korta slutet är beskt med äpplen och plommon.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är mjuk.

Jag läste just på bryggeriets Facebooksida att de fått en beställning från Systembolaget där distributionen av just den här ölen ökar från 10 butiker till 100. Inte alls utan orsak, för det här är en bra representant för denna trendiga substil. Det jag speciellt gillar är att den håller igång beskan samtidigt som den är juice-fruktig. Frågan är bara om de nu kommer att hinna brygga någonting annat?

Betyg: 3,89. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment samt beställningsbar styckvis (men se ovan). Pris: 35:10 för 330 ml. Bäst före: 150817 (batch 595).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar