2017-03-09

Grönwohlder Das Pils

Das Pils. Jag får en melodislinga i huvudet…

Men den låten har inte mer än landet gemensamt med ölen, som är en tysk pilsner på 4,8 %. Den är bryggd av Eschweger Klosterbryggeri för varumärket Grönwohlder.

Ingredienserna är få: Pilsnermalt från Werra-Meisssner-området och Hallertauer Tradition-humle.

Färgen är klargul, vätskan helt klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker sakta lämnandes massor av tjocka rester på glaset.

Den rena doften med toner av nybakt franskbröd, spannmål, blommig humle (smörblommor) och en aning av krämkakor.

Smaken är även den mycket maltig med spannmål/korn och nybakt ljust bröd. Mycket milda toner av smör och småkakor. Lätt mycket ren beska med lite blommighet. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är mjuk och sammanhållen med mer av den medelsöta malten, nybakt bröd och blommig humle, krispig ren beska och en snabbt passerande aning av klor. Avslutningen är milt mjuk med sötma och lite smörblommor.

Kolsyran är kraftig, de många medelstora bubblorna är friska och kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

En helt okej tysk pilsner, det som stör mig är den där smörigheten som visserligen är på låg nivå men ändå inte hör hemma på den här sidan om den tjeckiska gränsen. Ytterligare ett litet minus för att den blir lite vass i beskan när den fått stå i glaset en stund. Spaten Original och Jever Pils fortsätter att vara mina husöl i den tyska ljusa lager-genren.

Betyg: 3,88. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2017. Pris: 16:90 för 500 ml. Bäst före: 11/04/2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar