2017-03-04

Nils Oscar God Lager Ofiltrerad

För att återknyta till gårdagens text om nittiotalets ölvärld, fast ändå inte, så blir det nu en jubileumsvariant på en öl som för första gången lanserades 1997: God Lager Ofiltrerad från Nils Oscars. Grundölet God Lager är en Dortmunder lager, så att klassa den här som en Kellerbier är väl inte helt fel? 5,3 %.

Jag har, enligt instruktionen från bryggeriet, snurrat och vänt flaskan innan jag öppnande den för att blanda runt fällningen.

Färgen är djupt gul med en aning orange, vätskan är grumlig. Det fingertjocka vita skummet är vitt, och det sjunker snabbt ner till ett tunt lock utan att lämna några rester efter sig.

Den något orena doften är sött maltig med tydliga toner av öljäst och deg. Aningar av bananer, matolja och vört.

Söt jäst och metallisk beska möter mig i smaken. Lite deg och uppblött vetemjöl. på något sätt upplever jag den samtidigt som lite oren och mjuk. Medelstor kropp. Eftersmaken är mindre jästig och domineras av ren maltighet. Lite honung och nybakt bröd. Avslutningen är söt och något tung.

Kolsyran är lätt, de få små bubblorna är långlivade. Vätskan är mjuk.

Inte illa alls… Och som överdrivet intresserad öldrickare borde jag gilla den här bättre än originalet, men på samma sätt som för Pilsner Urquell så föredrar jag den filtrerade versionen. Mest för att när jag dricker en ljus lager så är jag ute efter en frisk, krispig och uppfriskande öl. Den här blir lite för… Kladdigt tung i smakerna. Och ett tidens tecken: Den här har stått en vecka i kylen för att, ja, jag kände inte för en halvliter öl förrän idag. En 33:a hade jag inte haft samma problem med.

Betyg: 3,16. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 17 februari 2017 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 500 ml. Bäst före: 10/07/2017.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar