2017-03-02

Ocean Doble Doble

Någon gång om året brygger Oceanbryggeriet en speciell stark lagringsvänlig öl. Den första, Barley Wine Edition #1 Vår, hann jag aldrig köpa innan den tog slut. Den andra, Doble Doble, däremot roffade jag åt mig ett par flaskor av när den släpptes i höstas.

Det är en engelsk barley wine på 9,5 %, inspirerad av en bryggteknik från 1500-talets England där man mäskat dubbelt.

Inget pys när jag öppnar flaskan, vilket en kort stund gjorde mig något orolig. Men det fräser till av några bubblor när jag häller upp den. Färgen är vackert brun-gyllene och klar. När det låga skummet omgående försvunnit iväg återstår en kristallklar stilla vätska i glaset.

Den rätt lätta doften är något söt och maltig med tydliga drag av farinsocker och ekfat. Mineraler, plommon och en aning Madeira. Det märks att denna öl är ung.

Smaken startar med en sötma som är intensiv men inte vass. Ren värmande alkohol, torkade fikon, blå druvor, apelsinskal och lyxig toffee. Snabbt passerande toner av marsipan och jordgubbsylt. Medelstor kropp. Eftersmaken är mjuk och rik med alkohol, cognacskarameller, sötmandel, apelsinskal och farinsocker. Det långa slutet innehåller torkade frukter, kolaklubbor, mogen brandy och torkade aprikoser.

Kolsyran är lätt, de mycket små bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är inte så tjock som jag väntat mig, men väldigt mjuk.

Ja, det här är en riktigt kompetent öl, men jag ångrar mig att jag inte lät den stå ytterligare 5-6 år i skafferiet. Nå, jag har en flaska kvar där… Och även denna öl passade utmärkt till en vaniljsemla.

Betyg: 3,88. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 18 november 2017 (slutsåld). Pris: 36:80 för 330 ml. Bäst före: 20171031.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar