2015-12-24

Skebo Vintervärmare


Som traditionen numera bjuder tillbringar jag julen på Ålandsbåt, och lika traditionellt tycker jag att det är trevligare att vänta hos Oliver Twist än i terminalen. Ty där finns god öl i övermått och ölbekanta att säga hej till.

Real ale-pumparna är även det tradition att beställa öl från. Det blev en stark rackare, Vintervärmare, en torrhumlad engelsk winter warmer från Skebo Bruksbryggeri på 5,8 %.

Chokladbrun klar vätska, fingertjockt beige skum. En hel del fina rester på glaset efter skummet.

Doften är mjukt syrlig-jordig. Nötter, knäck, rostat bröd.

Beskare än jag väntat mig, men det finns gott om malt att matcha upp med. Rostade röda toner. Citronskal och lite knäckebröd. Maskrosor och engelsk humle i största allmänhet. Medel till stor kropp. Eftersmaken är söt med knäck och smörkola, ren humlebeska och växande toner av mjölkchoklad. Aningar av trädsav och bananer i slutet.

Minimalt små mjuka bubblor, kortlivade. Vätskan är mjuk.

Japp. Lite kraftigare och starkare än vad Skebo-öl brukar vara. Men också precis lika bra som de alltid är. När andra bryggerier experimenterar och växer så fortsätter Skebo bara att göra det som de är bäst på. Och det är bäst i Sverige när de gör det – klassiska brittiska ales på cask.

Betyg: 4. Tillgänglighet: Cask på Oliver Twist och Akkurat. Pris: 86:00 för 568 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar